Maxa kunskapen innan arbetslivet – jobba deltid på EY

Hej alla bloggläsare,

Våren och sommaren börjar nu närma sig på riktigt och det innebär ju även att skolorna slutar och många nyexaminerade febrilt börjar söka jobb. Våren till ära har jag valt att intervjua en kollega som jobbar deltid på EY medan hon pluggar sin masterutbildning.

Berätta om dig själv och hur du fick din anställning!

Gassia Karaoghlanian, revisorsassistens för globala företag på Stockholmskontoret och masterstudent vid Stockholms Universitet.

Gassia Karaoghlanian heter jag och började inom Assurance på EY i oktober för cirka ett halvt år sedan. Jag pluggade min sista termin på min kandidatutbildning på Stockholms Universitet och gick på en arbetsmarknadsmässa där jag hade fått en intervju med EY. Nyfiken och snart nyexaminerad ville jag höra vad de hade att erbjuda. Efter en avslappnad och insiktsfull diskussion med en gruppchef inom revision hade jag fått en bättre bild om mina möjligheter på EY samt vad arbetet innebär. Kort därefter sökte jag, och blev vald, till Talent Training-programmet där vi vid olika tillfällen fick lära oss mera om vad jobbet som revisor innebar. Det var en toppenerfarenhet där jag fick veta mer om yrket och prova på olika case som speglade det riktiga arbetet. Jag insåg även att revision är ett varierande och socialt yrke där både kundkontakt och teamkänsla är två viktiga komponenter. Efter Talent Training blev jag erbjuden en intervju med en gruppchef och kort därefter fick jag höra att jag fått jobbet. Men eftersom jag då redan blivit accepterad till en masterutbildning fick jag istället ett deltidskontrakt för mina två år vid sidan av studierna, men dessutom även en fast anställning från att jag examinerar!

Hur mycket jobbar du och vilka typer av uppgifter gör du?

Jag är timanställd vilket gör att mitt schema är väldigt flexibelt. Jag brukar komma överens med mina team i förväg vilka dagar jag jobbar under de kommande veckorna. Alla som jag har jobbat med hittills har varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma med att lösa så att jag kan komma in så att det inte krockar med universitet. Oftast jobbar jag två dagar i veckan, men det är som sagt flexibelt.

Jag har väldigt varierande uppgifter, det är allt från att pricka årsredovisningar och granska moms och sociala avgifter till att sammanställa styrelseprotokoll. De kunder som jag har primärt är stora vilket är väldigt kul eftersom det finns så mycket att lära sig. I början var utmaningen att förstå vad de faktiskt gör med tanke på deras omfattning. Men nu känner jag att jag har börjat få koll på det och tycker det är väldigt intressant att se hur allt hänger ihop. Sedan har jag även hjälpt till på andra bolag och organisationer också. Jag har till exempel varit med i granskningen av en kommun vilket är lite annorlunda i jämförelse med ett stort börsnoterat bolag.

Hur har det varit att komma in som student på EY och hur upplever du företagskulturen och kollegorna?

Otroligt spännande och givande. Det är kul att verkligen känna att man utvecklas och lär sig saker vilket jag absolut har gjort och gör. Man får ett helhetsperspektiv, där universitetet täcker det teoretiska och jobbet det praktiska, vilket jag tycker ger mervärde till mina studier.

Kulturen på EY är toppen! Alla är supertrevliga och hjälpsamma. Min uppfattning är att det är högt i tak och att hjälp alltid finns att få i huset, då vi tillsammans besitter en sådan stor och bred kompetens. Man börjar i ”kullar” där man går igenom de interna utbildningarna tillsammans och annat dylikt. Trots att jag inte riktigt tillhört någon kull med tanke på att jag började i oktober har alla gjort ett fantastiskt jobb med att inkludera mig. Dessutom finns det aktiviteter såsom fredagspub där det några fredagar i månaden hålls AW nere i Ljusgården. Där kan man spendera tid med sina kollegor från avdelningen eller andra avdelningar utanför arbetsuppgifterna.

Har du fått en anställning efter examen?

Ja, det har jag! Jag kommer att fortsätta i samma grupp som nu – globala! Vilket jag verkligen ser framemot. Det känns jättebra att veta vad man ska göra efter examen och därav kunna lägga ner 100% fokus och energi på skolan och jobbet. Det är skönt att känna att man lägger ner tid på något som är värdefullt, som jag kommer att ha nytta av sedan när jag börjar heltid vilket känns motiverande och kul. Och dessutom skapa relationer med kollegor som man kommer att jobba med framöver.

Vad är mest värdefullt när du jobbar deltid som student?

Att få helhetsperspektivet. I skolan är det mestadels teoretiskt men den mastern jag läser har väldigt många praktiska övningar också. Men just att kombinera studierna med jobbet gör att man kan se saker och ting ur ett helt annat perspektiv. Jag ser det lite som en cykel, det jag lär mig i skolan ger mig en förståelse för vad jag gör på jobbet och i och med jobbet har jag blivit väldigt mycket bättre på att ifrågasätta och undersöka saker och ting, vilket har höjt kvalitén på mina arbeten i skolan.

Det jag framförallt är otroligt tacksam över är att jag känner att deltidsjobbet här på EY är en otrolig investering inför min kommande heltidsanställning. Genom att komma in några timmar i veckan får jag en grundförståelse för hur vi jobbar, varför vi gör vissa saker och hur systemen fungerar, vilket kommer att underlätta mitt arbete sen när jag börjar på ”riktigt”. Dessutom gillar jag bredden man får i och med det här arbetet. Bolagen är allt från stora till små, nischade till mångsysslare.

Har du någon hälsning till alla läsare?

Tveka inte att gå fram och prata med företag på arbetsmarknadsmässor eller vid andra tillfällen! Det kan leda till en anställning som det gjorde för mig. 😊

Ha det gott,

Natalie och Gassia