Världens smartaste svensk

Hallå, här kommer en liten rapport från Sundsvall igen. Det har varit fullt upp med utmanande och spännande saker sen sist vi sågs! På Sundsvallskontoret har vi som jag nämnde i det tidigare inlägget haft studentkväll, det blev en lyckad kväll där studenterna fick jobba med ett case. Kvällen bestod av att vi presenterade EY och att de sedan fick lösa caset som innehöll typiska uppgifter på sådant som vi stöter på inom revisionen dagligen, detta för att låta dem få en inblick i hur det är att jobba med revision.

Från föreläsningen med Max Tegmark.

Jag har inte bara jobbat sedan sist, utan jag har också varit på en föreläsning med Max Tegmark. Han är professor i fysik på MIT (Massachusetts Institute of Technology) och har kallats ”världens smartaste svensk”. På föreläsningen pratade han främst om artificiell intelligens, vilket är något som jag tror kommer att förändra mitt jobb mycket. Dels så tror jag att många saker kommer kunna göras med hjälp av AI. Samtidigt så kommer kanske riskerna i företagen att förskjutas, så att vi i framtiden tycker att andra delar är mer relevanta att granska än vad vi anser idag.

Det var en intressant föreläsning där han förklarade mycket gällande vikten om att göra allt rätt från första början med AI. Vi kan inte bara starta igång något utan att noga ha tänkt igenom att vi och AI:n kommer att ha samma mål. Han pratade exempelvis om automatiska drönare, eller mördarrobotar som de ofta kallades inom forskningen, robotar som själva identifierar sina mål. Vilket såklart kan vara förödande i fel händer. Samtidigt som det finns mycket bra, som exempelvis effektiviteten i att ta fram nya läkemedel och på så sätt rädda flera liv.

Det är ofta man hör att människor är rädda och tror att robotarna kommer ta över alla jobb, och visst kommer det bli så till en viss del. Det viktigaste är nog att vi är öppna för förändring, för arbetsmarknaden kommer förändras, men det behöver inte innebära att det blir till det sämre. I Max bok ”Liv 3.0” säger han just det, att artificiell intelligens kan bli människans undergång – eller vår räddning.

Helt klart ett spännande avbrott från vardagen!