Varför revision?

Hej alla läsare! Dagens inlägg kommer inte handla så mycket om mig, eller kanske lite om mig, men inte såå mycket om mig. Vad jag vill fokusera på idag är varför du borde börja din karriär inom revision (mer specifikt revision på EY), eller kanske inte nödvändigtvis direkt som i direkt efter plugget (jag själv t.ex. jobbade på bank ett tag innan jag gick över till EY) men varför du borde arbeta inom revision någon gång.

Jag och min kollega Ingrid försöker lista ut var i dataanalysen det gick snett.

Vi motiveras alla av olika saker men bland ekonomer finns det helt säkert flera gemensamma nämnare. Jag kommer liksom i ett tidigare inlägg åter köra på en ”list-form” (vinnande koncept?) där jag listar de fem främsta anledningarna enligt mig till varför revision på EY är en fantastisk erfarenhet och en stark start på karriären. OBS! Listan är inte rangordnad.

Meriterande erfarenhet
För karriäristen finns näst intill inga argument mot att arbeta inom revision. Känner du att revision inte var din grej har du inga problem att hitta ett nytt jobb då andra arbetsgivare uppskattar erfarenheten och är fullt medvetna om hur hårt vi arbetar. Väljer du att stanna i branschen går det inte direkt någon nöd på dig heller. När jag tittar på våra partners på företaget tycker jag inte precis synd om dem.

Kundkontakten
De flesta revisorer träffar väldigt många kunder. Du pratar direkt med olika avdelningschefer, främst inom ekonomi men också HR och andra personer som kan behöva intervjuas för en lyckad revision. Även de mest samtalsskygga personerna blir inom kort hur rutinerade som helst utan att skruva sig i stolen innan de beger sig för att prata med någon i bolagsledningen.

Kollegorna
En av de absolut bästa bitarna med en karriär som revisor på EY är alla kollegor. Du börjar i utbildningskull tillsammans med flera andra och ni utvecklas och lär er tillsammans. Överlag är det mycket god sammanhållning och det sker fler roliga event än på de flesta andra arbetsplatser, vilket gör att du kommer komma närmare dina kollegor än man vanligtvis gör på en arbetsplats. För den som flyttar till en ny stad blir detta extra givande.

Ansvar
Du får lära dig att ta ansvar, först för ditt eget arbete men snart även för kollegor. På EY inser du snabbt att ingenting löser sig självt, lös dina egna puckar eller be om hjälp. Uppdragen är för stora för att någon på teamet ska ha 100% koll på exakt vad alla sitter med. I och med att du blir mer erfaren får du mer ansvar och börjar delegera uppgifter nedåt samt får allt oftare granska de nyare revisorernas arbete samt hålla allt fler och komplexa samtal med bolagens ekonomipersonal avseende redovisningsmässiga frågor.

Förståelse för olika branscher/verksamheter
Yrket som revisor kommer ge dig en inblick i en mängd olika verksamheter. Man lär sig vad som får olika typer av bolag/stiftelser/föreningar, m.m. att gå runt, vad deras intäkter och kostnader består av och varför det hela fungerar. Just detta var något som lockade mig in i revisorsyrket och något jag känner har varit oerhört nyttigt för mig.

Med allt det sagt var det här faktiskt mitt sista blogginlägg. Jag gick in i revision med en långsiktig plan men istället har revisionen öppnat upp för en mycket intressant tjänst inom risk vilken var för bra för att tacka nej till. Detta för mig tillbaka till samtliga punkter på listan. En start inom revision gör att du utvecklas så oerhört mycket både som person som yrkesmässigt och detta kommer helt säkert gynna dig i allt du väljer att ta dig an framöver.

Tack för den här tiden!

Mattias