Reflektion som konsult

Hej hörrni!

Vilsen student försöker navigera sin kommande tillvaro som konsult.

Min kollega Lucas skrev tidigare i bloggen om sina reflektioner såhär ett halvår efter anställningen tog vid. Mina första sex månader på EY:s Advisory Services har också flugit förbi och det innebär att prövotiden är över – tillsvidareställningen tar nu vid. Egentligen är det inget speciellt med det – det är vad man kallar formalia. Men tiden, ett halvår, är ändå värd att reflektera över. Hjälp vad tiden går.

För lite mer än ett halvår sedan stod jag i ett fält fyllt av lavendel i södra Frankrike. Jag var lite vilsen, dels för att mobilen saknade täckning och dels för att jag som person nog kände mig just vilsen. Med omvärlden bortkopplad och bin surrandes kring mig satt jag där och tänkte på vad som komma skall. Det var sensommar och anställningen på EY var runt hörnet. Mycket nytt var på intåg och jag visste inte riktigt hur jag skulle förhålla mig till den nya okända tillvaron som icke-student.

Virrandes längs en åker.

Två månader senare och jag står i ett annat fält. Lavendeln har bytts mot svensk åker. Jag är iklädd kostym och jäkligt sen till Arlanda. Den första introduktionsveckan på EY har startat och vi ska till Toledo, Spanien, för tio dagars teambuilding. Jag missade bussen till flygplatsen och får nu sota för mitt misstag. Virrandes runt på landsvägen i kostym och med en resväska försöker jag fixa logistiken. Täckningen på mobilen är noll.

Sex månader efter introduktionsveckan i Toledo deltar jag i en av de workshops som ges till oss nya konsulter, denna gång på ämnet effektiva presentationer. Workshopen är full med övningar för att slipa på vår presentationsteknik. Vi fick över dagen nöta en pitch inför de andra deltagarna vilket såklart var pirrigt. Det är först efter workshopen jag reflekterar och slås av hur bra det ändå gick. Det var ett visst lugn som infann sig och inte alls den klassiska nervositet som annars kunde infinna sig. Jag tänker bespara er detaljerna, men det var som att alla projekt, möten, presentationer, säljarbeten, utbildningar, konferenser, resor, företagsfester, ölhäng – ja ni fattar – hade gett resultat på hur jag pitchade i workshopen. Alla dessa händelser har flugit förbi det senaste halvåret, men jag har inte förrän nu riktigt reflekterat över hur de utvecklat mig.

Lavendelfältet är bytt mot workshop i effektiv presentation.

Man märker ju sällan när något förändras över tid men med en referenspunkt blir det skrämmande tydligt. Min utveckling på knappa sex månader är som natt och dag. Om referenspunkten är Ilari i lavendelfältet eller virrandes runt i kostym på en åker, ja då har det verkligen hänt något.

Min reflektion av mitt första halvår på EY blir inte mer avancerad än så. Det har verkligen hänt något och jag ser fram emot att göra samma reflektion om ett halvår till.

Allt gott,

Ilari