Högsäsong!

Hej kära läsare!

Nu är det dags för mig att skriva ett inlägg igen, denna gången på andra sidan högsäsongen. Eller i slutet av den i alla fall. Vår högsäsong, då vi på Malmökontoret har mest att göra, brukar ligga någonstans mellan januari och mars beroende på vilka uppdrag man är med på. Jag får ofta frågor av mina vänner som undrar hur det är att ha ett arbete som varierar så mycket mellan säsonger som revision gör. Därför tänkte jag dela med mig av mina tankar även till er.

Kaffemaskinen är en av de viktigaste sakerna på kontoret i högsäsong enligt många. Själv dricker jag inte kaffe, men brukar ta mig en kopp varm choklad när jag behöver lite energi!

Tiden har verkligen gått snabbt och jag har svårt att förstå att jag snart är igenom min första riktiga högsäsong. När högsäsongen börjar är det som att hela kontoret går in i en liten högsäsongs-bubbla. Kaffemaskinerna går varma om kvällarna och alla får ett speciellt fokus. Veckorna innan ska allt som kan förberedas och allt pågående arbete ska göras klart. Alla vill helst kunna fokusera på de nya uppdragen som kommer och inte ha något som släpar efter sedan tidigare. Jag kom också snabbt in i bubblan. Man försöker att inte skjuta upp saker utan försöker lösa allt så att det kan stängas, så att man kan gå vidare till nästa uppdrag. I början av högsäsongen är det ofta stora uppdrag som måste bli klara innan deadline och då är det skönt att kunna fokusera på det uppdraget och inte ha en massa andra småsaker kvar från tidigare som tar tid.

Vi har ofta med oss en extra skärm när vi är ute hos kunder. Det underlättar arbetet när du kan ha uppe och se två dokument samtidigt.

Jag tycker om högsäsongen, även om det blir en del sena kvällar och jag har tvivlat på mig själv mer än en gång. Men det är ändå en speciell känsla när kontoret är fullt om kvällarna och det är lycka som ligger i luften när teamet kan signa av att revisionen är klar på ett bolag. Det som jag tycker är roligt är att även vi som är nya får ett stort ansvar och verkligen behövs i teamet för att vi ska hinna klart med bolagen. Det gör det extra roligt när ett uppdrag är klart och man känner att man har bidragit och kämpat tillsammans. Det som också är roligt med arbetet är att man ofta kan checka av uppgifter som ska göras relativt snabbt och känna att man kommer framåt. Speciellt på de mindre uppdragen går olika steg ganska snabbt att göra och det känns väldigt bra att kunna checka av de utförda stegen från listan. På dessa uppdrag kan granskningen bli klar på bara några dagar. Som ni kanske har märkt är jag en person som älskar att skriva to do-listor och i högsäsongen skulle jag säga att det är ett måste. Både för att inte glömma vad som måste göras och för att kunna prioritera vad som är viktigast.

Jag har under högsäsongen lärt mig att uppskatta den lugnare perioden mer, även om jag vet att jag ibland kommer att längta tillbaka till högsäsongen. Det som är bra med ett säsongsvarierat jobb är att jag i sommar, när det inte är så mycket att göra, kan ta ut lite extra ledighet eller kompa ut en halvdag en lugnare dag med fint väder. Det uppskattar jag väldigt mycket! Det är ju dessutom ett plus att dagarna som bara tycks försvinna i full fart i högsäsong enligt mig ligger under den tråkigaste delen av året. När högsäsongen sedan är slut så kommer våren som man kan njuta av!

Ha det fint så hörs vi senare!