Människa mot maskin

Det snackas mycket om automatisering och RPA nu för tiden (RPA = robotic process automation = roboten gör det tråkiga, repetitiva, medan du själv får tid att utveckla nya processer). Ofta finns tanken om att det är nödvändigt, men att det är svårare att konkret sätta planerna i verket och ibland man kan höra någon säga ”Det där med automatisering verkar ju bra så klart, men jag vet inte riktigt hur det funkar, så det får någon annan ta tag i”.

Om man står still blir man förr eller senare omsprungen och det gäller även oss på skatt, därför kommer vi att behöva ändra oss och haka på trenden med automatisering. Vi går dock inte från hur vi har det idag direkt till att ha en robot som bordsgranne, utan vi har en lång process framför oss. Till vår hjälp har vi vår nya avdelning TTT (Tax, Technology and Transformation). Den består till stor del av tekniskt kunniga som faktiskt har koll på alla de nya begreppen det snackas om. Det är med hjälp av dem vi ska hitta i teknikdjungeln och slippa att knacka siffror från ett program till ett annat. Så bli inte förvånad om det i framtiden är R2D2 som har knappat in siffrorna till din inkomstdeklaration!

Det är en ständig fråga om robotarna tar våra jobb eller skapar nya, men med det rätta tänket är det istället vi själva som skapar nya jobb där vi kan fokusera på mer kvalitativa uppgifter när de gamla monotona uppgifterna tas över av robotar. Nya tider hägrar och det gäller att vara redo. Mot framtiden och vidare!