Tiden går fort när man har roligt!

Hallå där!

När jag promenerade hem från jobbet häromdagen slog det mig att det redan har gått lite drygt ett halvår sedan jag anslöt mig till EY här i Stockholm. Vad är det man säger; tiden går fort när man har roligt? Det är en svårsmält karamell och något av en krock då det å ena sidan har hunnit hända så otroligt mycket under den här tiden, men det känns å andra sidan som om det var igår jag knappt hittade till kontoret utan att använda Google Maps. Häftig känsla, om än lite surrealistisk.

Mitt i vevan av funderingar, reflektioner och glashala trottoarer kom jag på att mina tankar eventuellt skulle kunna vara av intresse för er läsare att ta del av, vilket ledde till det här inlägget. I ett försök att skapa någon form av struktur av mina osammanhängande tankar lyckades jag till slut komponera ihop två övergripande insikter som jag tänkte dela med mig av:

En återblick till när jag umgicks med kollegor från hela Norden i Spanien.

1 – SÅ MYCKET MER ÄN BARA ETT JOBB
När jag tackade ja till möjligheten att jobba hos TAS (Transaction Advisory Services) på EY förväntande jag mig visserligen inte ett typiskt ”nine-to-five”-arbete, men jag hade heller inte föreställt mig alla roliga uppdrag och evenemang som jag fått uppleva under det senaste året.

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg så utgör arbetet mot kund en majoritet av vad vi pysslar med här på kontoret, men ur min synvinkel erbjuder en anställning hos EY så väldigt mycket mer. Jag har för min egen räkning, trots min korta tid här, fått vara delaktig i flera rekryteringsevent med Stockholms, Uppsalas och Linköpings universitet, intervjuat kandidater för praktik och heltidsanställning, fått en ledande roll inom vår interna dataanalysutveckling, publicerat flera inlägg på Karriärbloggen, deltagit och hållit i flera utbildningar både inrikes och utrikes och mycket, mycket mer. Utöver detta har vi dessutom många sociala event såsom pub på fredagar, säsongsfester, avdelningsspecifika evenemang och spontana inofficiella AW:s med de kollegor som kan och vill just då. Detta är kanske att sticka ut hakan, men jag skulle vilja hävda att vi har en väldigt härlig gemenskap på kontoret!

2 – INNEBÖRDEN AV ATT ARBETA FÖR ETT GLOBALT FÖRETAG
Som ni säkert redan vet har EY en enorm global räckvidd med kontor och kollegor i världens alla hörn. Men vad innebär det egentligen att jobba hos ett globalt företag? Svaret skiljer sig säkert beroende på var man jobbar och vem man frågar, men för mig är det specifikt tre saker som sticker ut:

Mångfald
Jag har dagligdags nöjet att interagera med kollegor från olika kontinenter, länder och städer, likväl digitalt som fysiskt här på kontoret. Jag har exempelvis medarbetare från USA, Tyskland, Österrike, Finland och Italien i mitt team, vilket ofta leder till spännande diskussioner på både professionella och personliga plan.

Rådighet
Vi på EY har tillgång till ett brett universum av olika digitala och mänskliga resurser, och det händer relativt frekvent att jag hör av mig till kollegor runt om i världen för att lösa problem och/eller ta del av deras kunskap.

Jag har som exempel arbetat på projekt mot multinationella kunder och tillgångar där lokal kunskap varit en stor förmån. Jag minns ett visst projekt där jag var i behov av information jag inte lyckades hitta i Stockholm, varpå jag via vårt interna nät ramlade över en riktigt bra artikel skriven av en kollega i Tyskland. Trots artikelns utförlighet hade jag några följdfrågor för att möjliggöra en implementering till mitt projekt. Jag hörde av mig direkt till kollegan i Tyskland och frågade om han hade tid att hjälpa mig några minuter. ”Of course!”, svarade han, och trettio minuter senare befann jag mig i ett konferensrum med min tyska kollega uppkopplad via Skype, och tillsammans hjälptes vi åt att lösa mitt problem.

Ett annat bra exempel är mitt engagemang i EY:s utveckling av dataanalysverktyg, vilket ofta gagnas av kunskap och erfarenheter hos medarbetare i andra länder.

Mobilitet
Sist men inte minst vill jag höja möjligheten vi ges att arbeta runt om i världen. Är du en soldyrkare? Varför inte arbeta ett år eller två i Florida? Vill du lära dig spanska? Ja men ta flyget till Spanien! Jag har en kollega som precis åkte över till Chicago för utbyte till exempel, medan andra precis slutfört sina utbyten här i Stockholm och återvänt hem. Mobiliteten är även en av anledningarna till att vi har den mångfald jag nämnde tidigare. Vi uppmuntras verkligen att utforska möjligheter i andra länder och får således möjligheten att ta del av och dela våra erfarenheter med varandra.

Det var allt för den här gången. Tack och hej!