Hur överlever man högsäsongen?

För cirka två månader sen var högsäsongen som ett svårt hål för mig. Jag visste att den fanns, folk pratade om den till höger och till vänster, men jag hade ingen aning om vad det var egentligen. Det ryktades om sena kvällar, mack-middagar på kontoret och lite för lite sömn. Samtidigt som jag fått höra att det är nu vi faktiskt ska utföra det roliga arbetet och hänga med härliga kollegor från morgon till kväll. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men jag såg framemot att äntligen få kliva in i den så omtalade högsäsongen.

Fredagspub i Ljusgården på Stockholmskontoret.

Vad är högsäsong undrar kanske du där ute? Det har jag ett lite bättre svar på idag, när det gått cirka sex veckor av den. Vi som jobbar inom revision på EY har en hel del kunder som har bokslut den sista december varje år. Detta innebär att vi har en något högre arbetsbelastning efter årsskiftet, då de flesta av våra kunder behöver revideras och årsredovisningar behöver signeras, för att intressenter ska kunna ta del av bolagens framgång under det gångna året. Detta innebär också att vi befinner oss mycket ute hos kunderna under några månaders tid för att utföra arbetet. Dessutom är detta den perioden då den faktiska revisionen utförs som vi planerat under resten av året. Trots flera sena kvällar har jag upplevt att högsäsongen har varit intressant och rolig. Det är nu jag faktiskt får vara ute hos kund och revidera bolagen. Det har varit veckor av massa lärdomar och aha-upplevelser. Jag har fått vara hos flera olika kunder och lära mig om flera olika branscher och dessutom jobbar vi alltid i team, så dagarna går så himla snabbt. Det är en speciell gemenskap i teamen och på kontoret där alla stöttar varandra, vilket har hjälpt mig att känna mig motiverad på jobbet.

Innan högsäsongen försökte jag lista ut hur jag skulle planera mina veckor och dagar för att vara pigg och glad trots en högre arbetsbelastning under denna period. Efter flera diskussioner med mer erfarna kollegor har jag samlat på mig massa tips och tricks. Det har varit allt från att träna innan jobbet eller boka in en resa att se framemot, till att ta den där sjunde kaffekoppen över en fika och en skvallerpaus med kollegorna. En gemensam faktor jag identifierat är variation. När man hittar på nya sätt att byta miljö eller sinnesstämning går dagarna fortare och man känner sig piggare. EY hjälper oss en hel del på traven med detta genom att anordna roliga aktiviteter för att glömma jobbet för en stund. Varje torsdag har vi ett gemensamt gympass för alla som vill, vilket hjälpt mig att hålla igång. Förra fredagen hade vi också högsäsongens första fredagspub på Stockholmskontoret, vilket var superkul då jag fick träffa massa kollegor och skvallra om allt och ingenting. Sen får man ju självklart inte glömma de oändliga fikastunderna, sockerkicken tar kål på trötthet må jag säga! Sammanfattningsvis skulle jag säga att högsäsongen har sin charm, men det gäller ju att se framemot den långa semestern som väntar i sommar!

I väntan på den ska jag fortsätta revidera så sommaren kommer lite snabbare. Hejdå, vi hörs snart igen!

/Natalie