Varför en första kompis är viktig

Hej på er!

EY och många andra bolag skriver allt som oftast att ”internationell erfarenhet ses som en merit” i sina arbetsplatsannonser. Det finns många orsaker till det, däribland att man vill ha anställda som:

  1. Ser det ”svåra” i att vara utomlands som en investering med extremt god avkastning.
  2. Lärt sig samarbeta, komma överens och trivas med personer från en annan bakgrund.
Jag och James på working lunch. Varmt välkommen!

Jag själv har studerat fem och ett halvt år i Helsingfors och ett halvår i USA. Av olika orsaker var de båda vistelserna olika svåra till en början. Likväl var de första vännerna jag fann extremt viktiga. Genom dem förstod jag hur man anmäler sig till universitetskurser, hittar rätt sal, involverar sig i studentkårens aktiviteter, skaffar busskort (och åker buss), festar… ja, egentligen det mesta som hör universitetslivet till.

På många sätt är att börja på ett nytt jobb som att börja studera utomlands. Första dagen så har man förhoppningsvis en bild av vad man ska göra, men inte nödvändigtvis en aning om hur det görs rent praktiskt. Att strukturera sina uppgifter, boka mötesrum, involvera sig i roliga kringaktiviteter, hitta företagets taxipolicy eller förstå hur man printar kan vara svårt. Här behöver man en kompis!

Inom EY har vi ett ”buddysystem” vilket innebär att varje nyanställd får en första kompis som möter upp vid entrén den första dagen. En buddys tre viktigaste uppgifter är att:

  1. Svara på frågor
  2. Dricka kaffe
  3. Äta lunch

Därutöver så hjälper en buddy den nyanställde med att fixa allt praktiskt som behövs för att komma igång. Tanken är att den nyanställde direkt ska få rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb! Allteftersom tiden går, ska en buddy alltid finnas nära till hands för att fungera som bollplank.

I måndags fick jag äran att bli James buddy, vilket hittills varit superkul. Min förhoppning är att jag ska kunna hjälpa honom komma igång på ett bra sätt, utan att drabbas av ”information overload” eller annan åkomma. Allt för att hans investering i att börja hos oss ska ge god avkastning framöver.

Bästa hälsningar

Kenneth

P.S. Inom EY får man snabbt många kompisar (utöver sin buddy). På många sätt är det som att studera utomlands (fast kallare) – massvis med unga, smarta och intressanta människor var än man vänder sig!