Ett varierande jobb som revisionsmedarbetare

Hej på er!

Så var det dags för mig att skriva ett nytt inlägg på Karriärbloggen, vilket kommer som ett välkommet uppehåll från all bokslutsgranskning som är i full gång. Högsäsongen har börjat och jag har fler timmar ute hos kund och färre på kontoret. På EY i Lund har vi inga grupper där man inriktar sig på en viss typ av bolag, utan man får möjligheten att arbeta med företag av olika storlekar inom olika branscher. Jag tycker att det är ett väldigt bra upplägg då jag både får en bred kunskapsbas, och även mer branschspecifika kunskaper. Att få prova på lite av varje underlättar också att hitta något som intresserar en lite extra och som man kanske väljer att inrikta sig på längre fram.

Så här kan arbete i kontorshörnan hemma se ut.

Att arbetet är så varierat är förmodligen det jag tycker är allra roligast med jobbet. Jag gillar när det händer saker, och det tycker jag att det gör på EY! På de flesta av mina uppdrag spenderar jag ungefär en till tre dagar ute hos kund. Ibland längre beroende hur stort uppdraget är. Oftast åker jag ut tillsammans med en eller flera andra i teamet, men det kan hända att man är ensam på de allra minsta uppdragen. Under en vecka kan jag vara inplanerad på flera uppdrag, och det kallar jag varierat arbete. Tiden ute hos företaget följs många gånger upp av tid på kontoret, så kallad uppföljningstid, då man har möjlighet att slutföra det man kanske inte hann med på plats hos kund. Även om det är väldigt trivsamt på kontoret tycker jag att det är intressant att spendera tid på andra företag, träffa personer därifrån och få lite insyn i tillvägagångssätt på andra arbetsplatser.

Speciellt under hösten, men även dagar med ovan nämnda uppföljningstid, upplever jag att det finns möjlighet att vara något flexibel med mina arbetstider. Det är först efter jag börjat jobba heltid som jag insett att många ställen, som exempelvis skomakare och kemtvätt, stänger klockan 18, vilket ibland kan vara svårt att hinna med. Detta var aldrig något jag reflekterade över när jag pluggade, då få timmar kunde anses obligatoriska. Att det ibland går att styra över mina timmar är således väldigt värdefullt. Naturligtvis, om man är ute hos kund mellan 8-17 så är det förstås de tiderna som gäller. Men för dagar på kontoret finns det chans att dyka upp en timme senare, för att sedan gå hem en timme senare. Det möjliggör även att ta en paus från arbetet och exempelvis ta en promenad medan det är ljust ute. Huvudsaken är att man tar ansvar för sina arbetsuppgifter och att man levererar det man ska i tid.

En annan fördel med det här jobbet är möjligheten att arbeta hemifrån. Jag är medveten om att många önskar separera sitt hem från jobb, men jag tycker att det är mysigt att sitta hemma i mjukiskläder och arbeta, och finner ofta bra arbetsro där. Det är ju välkänt att det kan bli några extra arbetstimmar under våren, och då uppskattar jag möjligheten att kunna utföra lite enklare arbetsuppgifter från soffan, eller mer avancerade från min lilla skrivbordshörna. Att jobba hemifrån bygger förstås på att man är lite självgående och kan göra uppgifter utan allt för mycket vägledning, så det är kanske inte att rekommendera den allra första tiden, men möjligheten växer i takt med att man lär sig mer.

Nu ska jag återgå till min granskning men vi hörs framöver!

/Frida-Maria