När karriären börjar ta fart – från nyanställd till Senior

För dagens inlägg prövade jag något nytt. Istället för att dela med mig av mina egna erfarenheter och upplevelser här på EY, bestämde jag mig för att intervjua Matilda Spetzmark, en sedan ett halvår tillbaka Senior här på revision. Som ni alla vet är vår högsäsong i full gång nu och det finns egentligen ingen tid för seniors att bli intervjuade. Matilda verkade dock överraskande positiv till att bli intervjuad när jag bad henne ställa upp och följa med ner på en kaffe.

Vi tog hissen från elfte våningen tillsammans och slog oss sedan ned med var sin kaffe i sofforna i ”The Beam”, EY:s eget kafé (där jag numera gömmer mig så ofta jag får chansen). Jag har arbetat på ett uppdrag tillsammans med Matilda så vi känner redan varandra lite lätt, men jag valde ändå att hålla intervjun på en relativt formell nivå, så att Matilda förhoppningsvis kunde glömma att hon är min överordnade för ett ögonblick.

En trött men glad tjej och hennes kaffe.

Nu följer i alla fall intervjun jag hade med Matilda 17 januari 18:31. Jag skippar artighetsfraserna som utbyttes och hoppar rätt in på intervjufrågorna:

..hur gammal är du Matilda?

Jag är 25, 26 i år.

Och när började du på EY?

I augusti 2016, så för två och ett halvt år sen.

Vilken typ av kunder arbetar du främst med?

Jadu, mycket vårdbolag och äldreomsorg. En del fackförbund och medlemsorganisationer, kommuner och kommunala bolag. Jag har en väldigt bra mix, många olika typer av bolag, även stora bolag och fastighetsbolag. Man får lära sig många regelverk när man arbetar som jag gör – IFRS, K3, K2. Lite gott och blandat så att säga 😊. (En skribent/journalist med självrespekt skulle nog aldrig trycka in en emoji här, men nu är jag bloggare och då finns inga regler.)

När blev du befordrad till Senior?

I augusti i höstas, så jag har hunnit vara senior ett halvår nu.

Har ditt dagliga arbete förändrats mycket sedan din befordran?

Ja, det skulle jag absolut säga. Förut behövde jag bara hålla koll på mina egna grejer, nu måste jag ha koll på alla under mig i teamet också. Det räcker inte längre att bara stänga mina egna uppgifter, nu måste jag också hjälpa till att stänga andras uppgifter, plus hålla kontakt och prata med personer högre upp och ta mer seriösa samtal med kund. Jag märker också hur kunderna börjar ställa många fler svåra frågor till mig nu, som de förväntar sig att jag ska ha svar på, så det är ju bara att ta reda på. Störst skillnad är att det är mer hantering av redovisningsmässiga frågor. Ingen löser liksom något åt mig längre, nu är jag den som löser.

Berätta vad som händer innan man blir befordrad.

Jag fick besked i slutet av maj att jag skulle få bli senior till hösten och blev då samtidigt anmäld till utbildningen ”New senior program” i Amsterdam som hölls i juli. Det var en hel del förberedande arbete innan detta i form av e-utbildningar. I Amsterdam möter man upp hela EMEIA (Europe, Middle East, India, and Africa) och har en ”köttig” vecka med mycket fokus på dataanalys och ”Mental Model Shift” som handlar om övergången från att göra till att nu ha översikt och lära sig prioritera och delegera.

Vilken period på året tycker du är roligast på jobbet?

Bokslutsperiod, stängning är roligast. Det är en slags skräckblandad förtjusning. Det är skönt att bli färdig med massa saker och se allt bli grönt i ansvarsfördelningen. Det är dock inte roligt om man varit dålig under hösten med förberedelserna inför bokslut.

Vi arbetar ju mycket på EY, framförallt ni seniors. Vad är det som gör att man orkar med?

Alla säger ”Skönt att vara ledig på sommaren”, men det som är skönt är att kunna ta en vecka vid påsk, en vecka i oktober o.s.v. Du behöver inte fundera på dina semesterdagar, du kan göra saker! Det är också kul för att vi är ett så bra gäng på jobbet (Host* på 11:e våningen). Kvällarna är trevliga, man börjar liksom dag två på jobbet efter klockan 17. Det är mysigt att helgjobba med, när alla struttar omkring i sina privata stilar. Sen vet du ju också att det är en begränsad period, så det är ju vad det är. Hur trött jag är? Jadu… 8,5-9 av 10. (Matilda ler men är märkbart trött, och jag inser här att hon sannolikt tackade ja till att bli intervjuad för att få en chans att slappna av en stund utan ansvar och inkommande mail.).

Vad är din favoritfärg? (Jag kände att det var dags att börja släppa jobbet lite.)

Silverglitter! Har massa sneakers i den färgen, men aldrig på jobbet.

Berätta om dagens outfit till läsarna. Vad har du på dig?

Rutig tröja, svarta kostymbyxor, samt en touch av rödsprängda ögon. Och gamla sneakers! Sitter mest gömd i ett konferensrum idag och jag har inte hunnit hämta ut mina nybeställda sneakers. Det får bli till helgen.

Här tackade jag Matilda så mycket för hennes tid och för en trevlig kaffe-paus. Vi flyttade till ljuset och tog ett snabbt foto till bloggen och satt sedan kvar och pratade lite ”off the record” en stund till, innan vi åkte upp igen och körde på ett sista race före hemgång.

Till nästa gång,
Mattias