Advisory Services goes Riga!

Hej bloggen!

Förra veckan var hela EY Nordens Advisory Services i Riga! Cirka 850 konsulter intog under tre dagar Lettlands huvudstad. Det var en mindre invasion av gula EY-lanyards som strosade kring Daugava (Rigas flod), men konstigt nog höjdes inte många ögonbryn. Detta är nämligen en återkommande händelse – en tradition så att säga! För i januari varje år samlas vi i Riga för en långhelg av lärande och nätverkande under vad som kallas EY’s Nordic Advisory Learning Conference (NALC).

Solsken! Tack Riga!

Inom NALC ges ett 40-tal kurser, i år på temat ’Intelligence’. Med andra ord en tech-fokuserad agenda som är relevant för alla våra affärsområden. Det är givetvis omöjligt att läsa 40 kurser under en helg, så varje person fick välja tre kurser var av dessa 40. Beslutsångesten var påtaglig när man som relativt ny konsult skulle göra ett ”informerat beslut”. Alla kurser såg ju riktigt intressanta ut –  och jag som trodde jag var klar med skolan (?). Men såhär i efterhand kan jag säga att jag valde en klockren triss av kurser, och dessa var verkligen inte utformade som universitet!

Första kursen på mitt schema var Design Thinking. Design Thinking kan ses som en process för kreativt idéskapande. Se det som brainstorming, fast mer strukturerat. Och på anabola steroider. Tanken här är att främja innovativa idéer som kan leda till produkter, tjänster och koncept. Under kursen kläckte vi flertalet sådana. Det var kanske inte teamets ljusaste stund när vi tog fram helt orimliga förslag, men vi fick oss ett par härliga skratt och idéer som kan klassas som ”utanför lådan”. Kort och gott är Design Thinking är ett klockrent verktyg och forum för innovation!

10 hour challenge – ena stunden Process Mining, andra stunden nya bågar och 80-talets Miami Vice.

Nästkommande dag var det dags för kurs nummer två. För mig var det Process Mining, ett område jag inte hade en aning om, därav mitt märkbart förvirrade ansikte till vänster i bilden bredvid. Så vad lärde jag mig? Jo, att framtiden är här! Säg att jag som konsult vill identifiera kostnadsdrivare eller flaskhalsar i ett företags värdekedja – ja då behövs flertalet intervjuer, observationer och dokument för att kartlägga hur företagets processer går till. Detta är tidskrävande och kostsamt, speciellt om processen är stor. Istället för att gå den vägen kan Process Mining ta till vara på all data som historiskt genererats i värdekedjan och därefter låta ett program rekonstruera processerna. Voila! Med hjälp av alla fotspår (data) som processerna lämnat efter sig kan vi med hög träffsäkerhet bygga en interaktiv och detaljerad processkarta. Reversed engineering i sitt esse!

Min sista kurs var Intelligent Automation. Som ni kanske hört i diverse sammanhang talas det mycket om den pågående industriella revolutionen 4.0. Här spelar automation en stor roll. I kursen fick vi höra flertalet europeiska kollegor berätta om hur de använt sig av Robotics och Artificiell Intelligens för att hjälpa EY:s kunder med framtidens utmaningar. Vi fick bland annat höra hur EY och IBM Watson jobbar tillsammans för att lösa svåra problem med mycket data. Watson är IBM:s kändis-robot som klådde människor i Jeopardy redan för 10 år sedan, idag jobbar Watson bland annat som konsult när hen hjälper oss.

Rejält slitna men så mycket visare åkte vi hem igen.

Riga bjöd med andra ord på mycket lärande. Men i slutet av kvällarna var det middagar och mer fartfyllda inslag på agendan. Till höger i bilden där uppe ser ni mig lika förvirrad som 10 timmar innan – hur tog jag mig från Process Mining till 80-talets Miami Vice? Varför har jag nya bågar? Det kan skrivas otaliga rader om hur kul vi hade det efter kurserna, men det lämnar jag till en annan gång. Det kan dock sägas att det var ett trött gäng konsulter som klev på sina flyg hem mot Norden.

/ Ilari