Första året på EY

Vid den här tiden förra året hade jag nyligen lämnat in mitt examensarbete på Juristprogrammet. Någon vecka senare kickade jag igång mitt första år på EY. Den första dagen minns jag väl. Den handlade mycket om att träffa min buddy, counselor och kollegor, samt att lära mig att inte gå vilse på kontoret. Dessutom var det en hel del att få ordning på med dator, mail och telefon.

Första tiden som skattekonsult

Nu när det är kallt, grått och halt tänker jag tillbaka till när jag och alla andra nya på EY i Norden fick tillfälle att åka på Nordic Induction Program i Spanien i somras.

Det tar tid att lära sig vad arbetet som skattekonsult innebär. Bland de första uppgifterna jag gjorde var att skriva ett uppdragsbrev. Ett uppdragsbrev är kort sagt avtalet mellan EY och kunden, ofta gällande skatterådgivning. Det är en klassisk, men ganska lärorik nybörjaruppgift, som du gör betydligt mer av när du är ny. Att ha en buddy är till stor hjälp när man ska ta sig and dessa nya, obekanta arbetsuppgifter. Den typiska buddyn brukar ha arbetat på EY cirka ett år. Denna vecka blev jag själv buddy till Business Tax Services senaste tillskott Anna, som under hösten var praktikant hos oss.

Precis som Anna, så började jag själv på EY mitt i revisionssäsongen, vilket är då vi på Business Tax Services kort sagt hjälper revisorerna med företagens skattenot i årsredovisningen. Revisionssäsongen avlöses av deklarationssäsongen då vi hjälper privatpersoner och bolag att deklarera. Det är inte ovanligt att du ställs inför helt nya arbetsuppgifter som du inte riktigt vet hur du ska utföra. Det finns dock alltid hjälp att få och du kan fråga om allt från hur du gör en 20/30-beräkning till vilket fredagsfika som är det bästa. Chokladbollarna är allmänt kända som segrare i denna fråga, men jag tycker även att wienerbröd och brownies är riktiga höjdare.

En lärorik höst och vinter

Efter högsäsongen var det plötsligt sommar och lugnare dagar på EY. Den 24 augusti åkte många av oss nya till Toledo i Spanien. Veckan där är ett återkommande ämne i Karriärbloggen, så jag håller mig till att det var en fantastisk upplevelse fylld med utbildning, nätverkande, partyn och andra aktiviteter. Det var oerhört kul att träffa kollegor från hela Norden, och jag fick en bättre bild av hur stort EY är som organisation.

Under hösten har jag varit en del av många spännande uppdrag. Jag har bland annat hjälpt till med granskning av hela EY:s inkomstdeklarationer i Sverige tillsammans med International Tax Services (ITS), vilket varit oerhört lärorikt. Det var även första gången jag gjorde ett större projekt utanför min vanliga grupp Business Tax Services. På EY är det inte ovanligt att du får arbeta även utanför den grupp som du egentligen tillhör, vilket kan vara givande då du får lära dig att arbeta med nya människor och uppgifter som kan skilja sig från det du vanligtvis gör. Det är inte så stora barriärer mellan Tax-teamen generellt, utan du rycker in där det behövs, och det behöver inte vara i din vanliga grupp.

Nu har runt ett år gått sedan jag började på EY, och vi är tillbaka i revisionssäsongen där jag började. Det har minst sagt varit ett händelserikt år, och jag har lärt mig massor. Framför allt har jag lärt mig mycket om skatterätt och hur stort det området egentligen är, men jag har även bemästrat mindre områden som hur man bokar möten och var man hittar det bästa kaffet. Nästa vecka kliver jag in mitt andra år på EY och det ska bli minst sagt spännande att se vad det innebär!