Inget bolag är det andra likt

Hej kära läsare,

Hoppas ni har haft en bra jul och nyårshelg! Jag har haft det ganska lugnt och laddat upp inför högsäsongen som för oss revisorer är nu i början av året. Detta kommer att bli min första högsäsong och jag har hört från de som har jobbat längre att det kommer att bli tufft. Samtidigt vet jag att jag kommer att få stöttning från mitt team och jag tycker att det arbete jag gör är roligt.

Efter en lite lugnare period så är jag redo för 2019 och högsäsongen.

Det jag framför allt tycker är kul med mitt jobb är att jag får arbeta med så varierande typer av bolag. Det är både små och stora bolag i många olika branscher. Ena dagen kan jag sitta på kontoret och arbeta med ett litet bolag, exempelvis en bostadsrättsförening eller ett åkeri, för att andra dagen vara ute på ett jättestort bolag som jag känner väl till och ofta möter i vardagen. Jag tycker att det är häftigt att se att revisionen i grunden är likadan som vi gör på alla bolag. Sedan är det såklart så att större bolag har mer att granska och kanske andra delar som måste granskas som inte finns hos de små bolagen. Men även om granskningen ser lite olika ut för olika bolag är det samma tankesätt.

Att ha arbetat med mindre bolag i början av min anställning tycker jag har gett en bra bild över hur en revision fungerar. På vissa mindre bolag gör man all granskning själv och får då en överblick över hur allt hänger ihop och varför granskningen görs. Det blir enklare att se en röd tråd. På större uppdrag så gör man istället bara den del av granskningen som man har ansvaret för eftersom det som sagt finns mycket mer som måste granskas. Man får inte samma överblick över granskningen, men istället så får man ofta gräva lite djupare i varje del man granskar vilket också är lärorikt.

Så här kan det se ut när vi sitter ute hos kund. Då brukar teamet sitta tillsammans i ett grupprum. Nästan som när man satt och pluggade i skolan.

Det är även väldigt intressant att få arbeta med bolag i så många olika branscher. För att kunna utföra revisionen måste man förstå vad det är för typ av bolag man arbetar med. Genom att sätta sig in i hur ett företag fungerar och vad de gör, så blir det lättare att rimlighetsbedöma t.ex. olika transaktioner och konton. Det är givande att lära sig så mycket om de olika branscherna som man inte visste tidigare. Bolagen är som regel väldigt duktiga på det de gör och man lär sig ofta något nytt om det de säljer eller tillverkar.

Vi nyanställda brukar ofta få åka ut och inventera hos olika bolag. Att inventera ett bolags lager innebär att vi åker dit och räknar en del av deras varor som de har i lager. Det är för att se så att deras lager är korrekt redovisat, så att varorna verkligen finns i deras lager. Det är roligt att få komma ut till kunderna och se deras produkter och hur de arbetar. Det blir ofta mer verkligt och man får en annan förståelse än när man sitter på kontoret med bara siffror framför sig.

Det jag tycker är en av de bästa sakerna med det här arbetet, är just variationen mellan olika typer av kunder. Man lär sig alltid något nytt och måste tänka på olika sätt med olika kunder. Granskningen blir inte heller densamma på alla kunder, utan beror på vilken verksamhet de har och hur den drivs. Det kommer alltid nya utmaningar och jag utvecklas för varje nytt uppdrag jag arbetar med, speciellt nu som nyanställd. Ibland känner jag mig som en svamp som försöker suga upp så mycket information som möjligt.

Ha det fint så hörs vi snart igen!

Emma