Hälsningar från EY:s Young Tax Professional of the Year 2018

Hej!

Mitt namn är Nora Hollender och min resa på EY började med att jag i februari 2018 skickade in en ansökan till EY:s skatterättstävling Young Tax Professional of the Year. Jag minns att jag knåpade ihop mitt personliga brev i en sinnesstämning som bara kan infinna sig när slutet på ett tryggt studentliv närmar sig med stormsteg. Jag hade nämligen börjat inse att det var dags att ta tag i det där med att nätverka och söka jobb. Ansökan till tävlingen skickade jag in med förhoppningen om en lärorik och spännande upplevelse i form av en case-tävling i Stockholm. Vad jag inte visste just då var att ansökan skulle leda till både en anställning, en ofattbar resa till Amsterdam och en placering bland topp sex i den globala finalen av Young Tax Professional of the Year!

Samtliga deltagare i den internationella finalen av Young Tax Professional of the Year 2018

Några veckor efter att jag skickat in ansökan fick jag reda på att jag gått vidare till finalen och i april satte jag mig på ett försenat snabbtåg mellan Malmö och Stockholm med fjärilar i magen. Det här blogginlägget ska inte i första hand handla om tävlingen i Stockholm, men för att kort beskriva vad som väntar om du söker kan sägas följande:

Dagen inleddes med en presentation av tävlingen och av oss deltagare. Vi delades sedan in i grupper om tre och fick cirka fyra timmar på oss att förbereda en presentation av ett relativt omfattande skatterättsligt case, som vi under eftermiddagen presenterade för en jury bestående av representanter från såväl EY som näringslivet och akademin. Dagen var minst sagt intensiv, men oavsett utgång skulle jag säga att enbart upplevelsen och utmaningen var värt det. Sen att jag också vann tävlingen, innebärande både ett jobberbjudande och en plats i den internationella finalen, var ju en rätt bra bonus såklart!

I augusti började jag arbeta på Business Tax Services i Göteborg och i slutet av november 2018 var det äntligen dags att åka till Amsterdam för att tillsammans med 20 andra personer från världens alla hörn delta i årets internationella upplaga av Young Tax Professional of the Year. Totalt varade resan i knappt fem dagar, men det var egentligen bara under den näst sista dagen som tävlingen ägde rum. Innan dess fick vi deltagare lära känna varandra, utbilda oss i exekutiv presentationsteknik samt lyssna på ett inspirerande föredrag av Kate Barton, EY:s Global Head of Tax.

Trots att jag bara spenderade några dagar i Amsterdam tillsammans med de andra deltagarna lärde vi känna varandra så otroligt bra och jag kommer alltid vara tacksam över att tävlingen gav mig en oväntad insikt i vardagen i andra länder. Som exempel kan nämnas att jag genom samtal med personer under dessa dagar lärde jag mig mer om ett spänt politiskt läge i Sydafrika och om regeringsbildningen i Belgien. Jag fick också chansen att prata med två personer i olika åldrar från Kina om censur och statlig övervakning, enbart för att inse att de inte verkade tycka det var alls lika problematiskt som jag. Ännu mer intressant var att de tyckte det var oproblematiskt av olika anledningar; den lite äldre kinesiska EY-partnern såg övervakning som en så självklar del av vardagen att han inte tyckte det begränsade honom, medan min jämngamla medtävlande påpekade att det ju bara går att ladda ner en app för att komma runt censur och geo-blockning. Som ett sista exempel kan också nämnas den diskussion som uppstod när den malaysiska deltagaren i förbifarten, medan vi passerade dörröppningen till en restaurang, frågade mig vid vilken ålder man brukar gifta sig i Sverige, för att sedan titta förvånat på mig när jag förklarade att de flesta jag känner inte gifter sig överhuvudtaget.

På en båt i Amsterdams kanaler med Mario från Italien, Philipp från Österrike, och Marina från Spanien. Marina har precis berättat för oss vad Calimocho är och Mario är därför absolut i chock över att man kan få för sig att blanda rödvin och Coca-cola.

Trots många spännande samtal blev vi alla påminda om varför vi var i Amsterdam när själva tävlingsmomentet drogs igång den näst sista dagen. För att lugna nerverna började jag dagen med att lyssna på Taki Taki med Selena Gomez och Cardi B, vilken råkat bli min kamplåt för resan.

Tävlingen bestod av två delar. Först en casetävling på förmiddagen likt den vi hade gjort i Stockholm, med den skillnaden att jag presenterade helt själv för en jury istället för i grupp. Efter att alla presenterat sin tolkning av caset avslöjades topp sex i tävlingen, och jag var en av dem! Lyckan var total men kortvarig eftersom andra delen av tävlingen innebar att vi skulle göra en presentation om ”digital tax” framför samtliga tolv domare. Vinnarna presenterades sedan på en stor middag tillsammans med cirka 700 deltagare från EY:s New Senior Program (en utbildningsvecka utanför Amsterdam för medarbetare som nyligen blivit befordrade till så kallade Senior Consultants). Under prisutdelningen visade det sig att jag inte varit riktigt lika bra på digital tax som på materiell skatterätt, men fick ändå en chans att öva på mitt ”jag är glad för vinnarnas skull”-ansikte eftersom jag stod med uppe på scenen när de presenterades (se bild).

Topp sex-finalister när vinnaren Samantha Schwartz från Australien presenteras av Susan Pitter. Jag står i bakgrunden, ler och klappar händerna.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att valet att skicka in den där ansökan till EY för nästan ett år sedan var ett av de bästa besluten jag tog under 2018, och det var det beslutet som gav mig väldigt många av årets höjdpunkter, varav Young Tax Professional of the Year var en av de absolut bästa!

Således vill jag också passa på att uppmana dig som studerar juridik med skatteinriktning att söka till årets upplaga av tävlingen om du har chansen. Jag är i alla fall avundsjuk för att jag inte får göra om det. Ansökan är öppen till 3 mars och den svenska finalen äger rum 3 april i vår.

Har du frågor om urvalsprocessen är du välkommen att kontakta Dana Däversjö. Har du frågor om tävlingen är du välkommen att kontakta Olle Waller på telefon 070-341 96 14 eller mail, eller Theodor Wängström på telefon 073-050 51 90 eller mail.

Med ovan tillbakablick på 2018 hälsar jag det nya året välkommet.

Väl mött!

// Nora