Från internship till anställning

Sitter du och funderar på hur du någonsin ska kunna komma fram till vad du vill bli när du blir stor? Känner du att det nästan finns för många alternativ på jobb och företag och att alla annonser i princip låter likadant? Eller att företagen har skinande värdegrunder som de skyltar med men att det är svårt att få en bild av hur det är på riktigt? Då är du där jag var för två år sedan. Mitt namn är Frida Wandborg och jag arbetar sedan augusti 2018 på Advisory Services på EY i Stockholm och har den stora äran att få gästspela här på bloggen. För två år sedan läste jag mitt första år på en master inom verksamhetsutveckling och styrning på Stockholms universitet och känslan av att jag snart hade förbrukat min tid som student och att det började bli dags för mig att besluta mig för vad jag ville göra resten av mitt liv var påtaglig. Men hur skulle jag kunna veta vad som skulle bli rätt?

Finns det då något bättre sätt att få hjälp att besvara den frågan än chansen att prova på två olika tjänster OCH en intressant arbetsgivare, innan du behöver bestämma dig? För mig stod planeterna i linje i mars 2017 när jag fick en av sex platser till det internship som EY erbjuder inom två av våra affärsområden: Transaction Advisory Services (TAS) och Advisory Services (AS). Jag hade länge suktat efter just detta internship då jag såg det som den perfekta möjligheten att få lite klarhet i vad jag ville göra efter studierna. Både analytiker och managementkonsult lockade, men jag visste inte riktigt vad någon av dem faktiskt innebar och vilken typ av arbetsuppgifter jag skulle trivas bäst med. Därför tyckte jag att upplägget för internshipet var som klippt och skuret. Internshipet delas upp i två perioder där man spenderar fyra veckor i juni på det ena affärsområdet och fyra veckor i augusti på det andra affärsområdet (detta år kan man även välja att vara på AS hela perioden). Vad gör man i juli då? Förslagsvis kan man göra som jag och sola, bada och dricka rosé för då är det semesterdags (!) eftersom det är mindre aktivitet på EY när kunderna har semester.

Jag började mitt internship på TAS där jag först spenderade två veckor på en grupp som heter Transaction Diligence där jag var med i en finansiell företagsbesiktning (due diligence) där vi hjälpte en kund göra en besiktning på ett företag de var intresserade av att köpa. Tillsammans med ett team granskade jag underlaget vi hade fått in (t.ex. finansiell data, kontrakt, interna dokument) för att säkerställa att företaget köptes till ett rättvist pris. De resterande två veckorna på TAS var jag på en grupp som heter Restructuring där de arbetar med att hjälpa företag som står inför finansiella utmaningar, där jag analyserade olika bolags rörelsekapital för att hitta företag som kunde behöva hjälp med att frigöra kapital.

Boquerian ligger tvärsöver gatan från kontoret och är
kanske sådär att hänga utanför i januari, men passar utmärkt för sommar-AWs.

Efter en härlig ledighet i juli var jag tillbaka på EY i augusti och det var dags att prova på AS där jag fick vara med i tre olika projekt. I mitt första projekt analyserade jag ett företags försäljningssiffror för att kunna identifiera skillnader mellan olika kategorier och försäljningskanaler. Mitt nästa projekt gick ut på att göra en affärsmodell för ett nytt affärsområde för ett företag inom transportsektorn. Här gjorde jag marknads- och konkurrensanalys för att identifiera aktörer på marknaden, vanliga flaskhalsar i branschen, prissättningsstrategier och annat att ha som underlag till affärsmodellen. Parallellt med dessa hjälpte jag även till i ett internt projekt med en kartläggning av företag i Norden som bedriver e-handel.

Utöver en fantastisk möjlighet att få prova på arbetsuppgifterna på AS och TAS fick vi också utbildningar i Excel, PowerPoint och presentationsteknik. Utbildningarna var komprimerade versioner av vad jag nu lär mig mer om i det som heter SPOT ON och är ett utbildningsprogram som vi som börjar på AS går under våra två första år för att utveckla våra kunskaper som konsulter. Under internshipet hade vi också möjlighet att träffa en mängd kollegor på AWs och vi fick alla varsin fadder från vardera affärsområde som hjälpte oss med praktikaliteter, tipsade om bästa kaffet och fanns där som bollplank. Eftersom vi inte hade möjlighet att prova alla sub-grupper så kom det under våra mysiga fredagsavstämningar kollegor från alla olika undergrupper på AS och TAS och berättade mer om vad deras grupp primärt arbetar med. På så sätt så kunde vi få bättre insikt i var vi själv skulle vilja börja om vi skulle få ett jobberbjudande (vilket vi alla fick!). Syftet med internshipet är nämligen att rekrytera de interns som har gjort ett bra jobb, så det är ett toppentillfälle för både EY och de som är interns att se om det är en bra match.

Vid slutet av internshipet kunde jag konstatera att mina redan höga förväntningar på internshipet hade överträffats med råge. Jag hade fått prova på att både arbeta som analytiker och managementkonsult i projekt där jag hade fått mycket eget ansvar redan från första dagen och den enda jag hade hämtat kaffe åt hade varit mig själv. Jag kunde definitivt checka av att EY genomsyrades av ett härligt arbetsklimat med öppna, hjälpsamma och otroligt drivna och duktiga kollegor. Dessutom så hade jag fått lära mig hur man bygger övertygande presentationer i PowerPoint, användbara funktioner i Excel och att hålla ordning på mina presentations-distraktorer (självklart är jag inte färdiglärd på någon av dessa punkter än, men jag fick en ordentlig grund som jag nu som konsult haft stor nytta av). Kanske viktigast av allt så hade jag kommit fram till vad jag ville bli när jag blev stor och det är därför jag är på Advisory Services idag.

Här kommer tre tips på vad du bör göra om du vill söka denna gyllene möjlighet (klart du vill!):
– Hör av er till summerinternship@se.ey.com med de frågor ni har kring internshipet för att förbereda er så bra som möjligt. (Vill ni veta mer om hur det var för mig att vara intern är ni också självklart varmt välkomna att höra av er till frida.wandborg@se.ey.com)
– Fundera på varför du vill få denna möjlighet och varför du bör få en av platserna
– Öva på online-tester och case-lösning

Lycka till med er ansökan och hoppas att vi syns i sommar!

/Frida