Om vikten av en gammal bastu

Tja bloggen,

Ett försenat gott nytt år! 2019 är nu här, och det känns väl fantastiskt. I skrivande stund så avrundar jag min julledighet i de jämtländska urskogarna. Tiden här uppe har varit magisk med allt som hör julen till: Min familj, min släkt och mina gamla vänner. Därutöver så har vi haft massvis med god mat och fina julklappar. Ovanstående ger mig energi och rätt förutsättningar för att ta 2019 med storm (ni som har sett fjolårets julkalender förstår min referens).

Den bland mina vänner världsberömda bastun.

Då mina vänner besöker mig här, är det 1) vanligt att de sover över (det är långt all annanstans) och 2) standard att vi hoppar i bastun. Nämnd bastu är byggd i en timrad utestuga, vilken enligt envisa rykten tidigare fungerat som vapenskåp. Man måste basta bastun varm, d.v.s. med hjälp av en kamin och vattenånga se till att trästockarna expanderar så att bastun blir tät. Detta är en process, vilken ger 1) massa tid för att umgås (halvnakna med svalkande drycker) och 2) den mest behagliga värmen i timmar efteråt. Här får man reflektera över det som varit och drömma om framtiden. Mina tre viktigaste händelser 2018:

  1. Tog examen: Efter 5,5 år avslutade jag mina studier på Hanken, Svenska handelshögskolan i Helsingfors och plockade ut min masterexamen i finansiell ekonomi.
  2. Bytte jobb: Efter en tid som trainee och senare som Transaction Manager på en bank bytte jag jobb till konsult på EY.
  3. Flyttade: Från Helsingfors till Stockholm, en stad vilken jag tidigare bara besökt på semester och på arbetsresor genom min tidigare arbetsgivare.

Ovanstående tre grejer har ju fundamentalt förändrat hur jag spenderar mina dagar. Jag har idag andra utmaningar och en annan omgivning än tidigare! Samtidigt så fortsätter min inlärning (om än mer fokuserat), jag arbetar fortsatt med banker (fast som en tjänsteleverantör) och har fortsatt en fin kontakt med Helsingfors (och alla rockstjärnor jag lärt känna där). 2019 hoppas jag:

  1. Lära mig mera: Som konsult utvecklas jag hela tiden, vilket är något jag planerar fortsätta med. I övrigt så lär jag mig gärna mer om övergången från IBOR till alternativa referensräntor. Google it så förstår ni vad jag menar.
  2. Köpa en lägenhet: Jag bor för närvarande i en fin och central etta. Trivs bra, men i Stockholm är det ganska dyrt att hyra. Jag skulle vilja ta steget att köpa en egen lägenhet – och få inreda den precis så som jag vill.
  3. Besöka minst fem länder: 2018 besökte jag Sverige, Ryssland, Tyskland och Spanien (bodde större delen av tiden i Finland). 2019 så har jag redan Finland, Frankrike och Schweiz inplanerat. Två länder till ska vi väl kunna klämma in?

Hoppas att du som läser också fått tid över för att reflektera över det som varit och för att planera det som komma skall. Låt oss nu ta 2019 med storm!

Bästa hälsningar

Kenneth