Dagen man inte är ny längre

Tjo!

I vanlig ordning rusar tiden förbi och säsongen för julfester är i full gång. För någon vecka sedan hade vi på Lundakontoret after work med glögg och pepparkakor och aktiviteter som pynt av pepparkakshus och julbak (kombinerat med visst huvudbry att klura ut hur man bakar utan att ha en ugn). Vi hade äran att få sällskap av en nyanställd som har sin första dag på kontoret nu i dagarna. Tanken slog mig då att jag själv inte fullständigt platsar under definitionen nyanställd längre. Saker och ting har börjat falla på plats och jag kan faktiskt utföra vissa uppgifter utan hjälp – vilken känsla! Parallellt med att förståelsen ökar börjar vissa förväntningar kring ens kunskap att ta form, och högsäsongen har ju faktiskt börjat närma sig så smått. Jag ser fram emot att få uppleva min första vår på EY, men det är inte helt dumt att ha lite julledigt innan det är dags.

Vem påstod att revisorer inte kan bygga pepparkakshus?

Ett annat tillfälle som frambringade samma tanke om att inte vara helt ny längre, var studentkvällen på Malmökontoret som jag hjälpte till med för några veckor sedan. Under några timmar fick vi besök av ett gäng studenter från Lunds Universitet som deltog i allt från caselösningar till tävlingar och lekar. Det fanns gott om utrymme för mingel och för studenterna att ställa frågor. Att få svara på frågor om EY i stort, vad jag sysslar med om dagarna och om jag trivs, stärkte känslan att jag faktiskt har varit i företaget ett litet tag och har något att berätta. Jag hoppas att studenterna gick därifrån med en lite bättre uppfattning om livet på EY. Kanske hade vi någon framtida anställd med oss.

Lundaekonomer efter presenterad caselösning.

Jag kan erkänna att jag själv inte var särskilt bra att på att delta i liknande aktiviteter under min studietid, men jag säger bara: gör inte som jag! Många företag anordnar evenemang med allt från bowling med några anställda och studentkvällar som den i Malmö, till hela dagar med caselösningar, föreläsningar och workshops. Om det sistnämnda lät spännande kan ni här på Karriärbloggen hitta åtskilliga inlägg som går in mer på EY:s utbildningsprogram Talent training. Om du är osäker på vad du vill hitta på efter examen (och vem är inte det), är ett hett tips att försöka gå på några företagsevenemang. Att få prata med anställda om deras erfarenheter, och särskilt i kombination med exempelvis case, är ett otroligt bra sätt att få insyn i företaget du är intresserad av och få en bättre uppfattning om vad man faktiskt gör på jobbet. Inte minst får du en känsla för stämningen på kontoret. Min upplevelse är exempelvis att flera av de största revisionsbyråerna har många likheter, och att det kan vara företagskulturen som till största del särskiljer dem. Finns det då ett bättre sätt att få känna på stämningen än att få vistas en stund på företaget och fråga de anställda om hur de upplever företagskulturen? Kom igen- det blir kul. Så kanske vi ses i framtiden.

Ha en härlig jul!

/Frida-Maria