Konsten att fylla ut icke-debiterbar tid

Hej alla glada! Det har blivit dags för mitt andra inlägg den här hösten, eller det kanske är vinter nu? Tråkigt väder är det i alla fall här i Stockholm. I mitt senaste inlägg skrev jag om stressen i högsäsong, det här inlägget är väl lite av en motsats till det och berör vad vi revisorer hittar på under lugna dagar på hösten. Om jag ska komma till sak så handlar dagens inlägg om att vi konsulter behöver redovisa all vår tid, till skillnad från i de flesta andra branscher där du oftast bara specificerar frånvaro eller andra avvikelser i den rapporten du sedan skickar till chefen. Så vad gör du som konsult när du inte har en kund bokad att debitera?     

En enligt mig välförtjänt fikapaus i EY:s eget café, ”The Beam”.

Till skillnad från våren, då en av revisorns största utmaningar är att lyckas med konststycket att lämna datorskärmen för en välförtjänt kaffe, är hösten (för de flesta)  full av möjligheter att ta spontana kafferaster. Då revisorer på EY arbetar som konsulter rapporterar vi all arbetstid, antingen på kund, eller som icke-debiterbar tid, så kallad ”grön” tid, för det är den färgen den får i tidrapporten. Ibland händer det mig att jag inte har tillräckligt med kunduppdrag för att fylla ut mina dagar med debiterbar tid. Det innebär dock inte att jag sitter och rullarna tummarna. Att ha tid över från kund är nämligen ett utmärkt tillfälle att göra allt det du annars har svårt att hinna med. Jag kommer här lista fem förslag på hur du fyller ut din tid när du ”inte har nåt att göra”.  

1.       Följ upp ”review notes”

Alla dokument du arbetat på granskas av ytterligare en person som godkänner dokumentet eller lämnar kommentar(er), så kallade review notes,  på vad som behöver kompletteras eller göras annorlunda. Dessa review-notes brukar poppa upp lite när som helst och man har inte alltid koll på om man ens har några. Är du inte för tillfället bokad på något uppdrag är det ett ypperligt tillfälle att passa på att stänga dessa lösa trådar. OBS tid spenderad på review notes ska du givetvis rapportera på kund.

2.       Gör online-utbildningar (WBL:s)

EY erbjuder ett enormt urval online-kurser, det finns bokstavligt talat flera tusen WBL:s (Web based learning) att genomföra när du upplever att du inte har nåt att göra.

3.       Engagera dig i projekt

EY söker ständigt efter skolansvariga, eller andra typer av projektledare, som vill åka ut till universitet och representera och marknadsföra EY. Är du trött på studentliv, varför inte ansöka om att bli karriärbloggare eller engagera dig ideellt på arbetstid!

4.       Läs EY-policys

Har du koll på vad som egentligen gäller avseende att arbeta hemifrån, eller vilka regler som gäller på kontoret?  Förmodligen inte, läs på! 

5.       Be om något att göra

Bara för att du inte har någon stress betyder det inte att det är likadant för dina kollegor. Fråga om det är någon som behöver hjälp eller be schemaansvarig kolla runt åt dig, det finns alltid något att göra för den som vet var man ska leta.

6.       Läs branschtidningar och nyhetsbrev (ja, jag skrev fem förslag men jag fick inspiration för fler och att ”lista sex förslag” låter på nåt vis inte lika naturligt)

EY Daily och Global news ska du helst läsa så snart de släpps men ibland hinns detta helt enkelt inte med. Arbetar du mot kunder inom ett specifikt segment som jag gör bör du med fördel dagligen läsa det senaste som hänt inom ditt arbetsområde. Arbetar du i fastighetsgruppen bör du t.ex. läsa fastighetsrelaterade nyheter. You get the point.

Det finns fler exempel än dessa men jag tror ni är med på vad jag menar. Hur lite du än har på bordet så finns det garanterat någonting att göra för den som vill utvecklas. Utnyttja din tid effektivt för snart nog sitter du där med arbetsuppgifter upp över öronen och undrar när du ska hinna göra den där oberoende-utbildningen som det snart är deadline för. 

Ha det gött!

/Mattias