Studentevent, rekrytering och caselösning

På EY är vi i full gång med nästa års rekrytering. Det innebär att vi har fullt upp med casekvällar, mässor, assessmentdagar och studentaktiviteter. Eftersom det inte var så länge sedan som jag var student och sprang runt på alla aktiviteter och skulle söka jobb ligger studentperspektivet nära i minnet. Därför tycker jag att det är extra kul att jag redan mitt första år har möjlighet att vara med på studenteventen och i själva rekryteringsprocessen. Om du som nyanställd på EY har intresse av att vara med i rekryteringsarbetet finns det många möjligheter. Till exempel kan du få vara med och ta fram case, testlösa case till våra caseintervjuer eller rodda med intervjudagarna och se till att alla är på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är speciellt att nu vara på andra sidan i rekryteringsbubblan och få mer inblick i hur det går till. Framför allt slås jag av att det är så många personer inblandade i rekryteringen och att alla verkligen vill hitta riktigt bra kandidater som kan bli nya kollegor till nästa år.

Till alla er som har sökt till oss eller funderar på att söka, här kommer mina bästa tips:

Ett av våra studentevent under hösten, en casekväll på kontoret i Göteborg.

Först och främst, se till att ta möjligheterna som finns till att träffa oss, gå på studentevent, prata med oss i montern, sök kontaktsamtal på mässor och så vidare. Var inte rädd för att kontakta oss, vi tycker bara att det är kul och vi vill berätta mer om vad vi gör och höra mer om dig. Genom att ta kontakt med oss kommer du att få reda på mer om oss, vad vi gör och vad vi står för och på så sätt få en klarare bild av vad du skulle kunna bidra med och vad vi söker.

Det är först nu när jag har fått vara med i en del av en rekryteringsprocess och fått läsa CV och motivationsbrev till event och jobbansökningar som jag börjar förstå rådet att ”Slipa på CV och personligt brev”. Jag har alltid tänkt att ett CV är något ganska generiskt och att det inte går att jobba så mycket med det vid en ansökan, eftersom det inte går att ändra på ens erfarenheter. Nu har jag då förstått att det faktiskt går att förmedla exakt samma erfarenheter på olika sätt. Det jag tycker att man ska tänka på när man skriver sitt CV är att hitta det som gör en unik från alla andra. Om det finns någon röd tråd i dina erfarenheter så är det värt att lägga lite tid på att få det att synas. Din speciella anledning till att du söker till just oss, den behöver framgå tydligt så att vi vet att du är intresserad. Och till sist, ett väldigt uttjatat råd men ändå så sant, se till att språk och grammatik är korrekt, det ger ett mycket proffsigare intryck och innehållet i texten blir mycket lättare att ta till sig.

Kom förberedd till intervjuer, detta gäller både för själva caset och för den personliga intervjun. Stressa inte upp dig inför caselösningen, det är inte så krångligt som man kan tro. Försök istället att behålla lugnet och redan innan ha en plan för hur du ska gå till väga under själva caset, så du inte fokuserar på fel saker eller tiden rinner iväg. Till intervjun tycker jag att du ska ha funderat igenom vad det är som gör att du vill jobba hos just oss, det är en fråga som kommer att komma. Det kan också vara bra att tänka igenom andra vanliga intervjufrågor innan, så att du inte blir helt överraskad på intervjun. Till sist, fundera även på vilka frågor du vill ha fått svar på när du går härifrån. Intervjun är verkligen en chans för dig att få veta mer om oss också.