Mina första veckor på Lundakontoret

Hej på er!

Visste ni att jag redan har varit anställd på EY i över två månader? Hur gick tiden så fort? Döm om min förvåning när jag skulle skicka in min tidrapport häromveckan, räknade ihop de tidigare inrapporterade veckorna och insåg att jag hade passerat två månader. Det känns ju som det var igår, eller åtminstone i förrgår, som jag befann mig i Toledo bland flera hundra andra nyanställda. Jag tänkte ta tillfället i akt och berätta lite om mitt intryck av min första tid inom företaget.

Ute på uppdrag hos en kund.

Först och främst måste jag säga att jag är positivt överraskad av jobbet – det är så mycket roligare än vad jag föreställde mig! Inte för att jag trodde att jag skulle ha tråkigt, men helt ärligt var jag inte så införstådd med vad revision faktiskt är. Det är visserligen högst tveksamt att jag kan säga mig veta det säkert redan nu, men jag vet åtminstone mer än för två månader sedan. Jag kan i alla fall konstatera att revision är otroligt mycket mer omfattande än vad jag trodde. Det finns så mycket kunskap att inhämta! Insikten om att det alltid kommer att finnas mer att lära har ju förstås en baksida också.

En underliggande känsla hos mig under första tiden har varit Hur ska jag kunna lära mig allt det här? Dock känns det betryggande att se hur mycket alla kollegor kan, särskilt de som har varit här i ett år och redan har oceaner av kunskap i mina ögon. Om de kunnat lära sig så mycket borde väl jag också kunna det. Vid närmare eftertanke får jag ändå säga att vissa saker har börjat falla på plats bara efter de här veckorna, plötsligt har jag faktiskt lärt mig lite utan att ens vara medveten om det.

En annan välkommen överraskning är hur mycket jag är ute hos kund. Jag hade föreställt mig att jag skulle lämna kontoret lite då och då för att vara ute hos kund någon dag eller så, för att sedan fortsätta arbetet på EY-kontoret. Så är inte fallet! Stor del av tiden spenderas ute hos kunden som jag har uppdrag för. Detta gör att veckorna blir väldigt varierade. EY i Lund är ett lite mindre kontor, vilket resulterar i att jag får vara med på många olika typer av uppdrag, och det är ju lysande att jag får prova på att jobba med bolag av varierande storlek, verksamhet och ägandeform.

Vad jag kortfattat kan säga om den första tiden är: räkna med att ibland känna dig slutkörd i huvudet  av att processa så mycket ny kunskap, och att vissa dagar känns det som att du har flyt och börja förstå saker, för att i nästa stund känna att du har noll koll kokosboll. Till sist, det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att ställa frågor. Ingen räknar med att du ska komma till jobbet din första dag och ha koll på läget – det kommer du förmodligen inte att ha. Tursamt för oss på EY är att vi är omgivna med så många trevliga och hjälpsamma kollegor!

Vi hörs!

/Frida-Maria