Eldprov för januarianställda

Du känner förmodligen redan till att du kan bli nyanställd revisor på EY vid två tidpunkter på året, i augusti och i januari. Vad du däremot nog inte känner till är hur dessa starter skiljer sig åt. Jag heter Mattias och började i januari och jag skriver det här inlägget för att förbereda dig som påbörjar din anställning i januari 2019.

Januaritruppen 2018 efter avslutad utbildning i Stockholm december 2017.

Som ny i ”gamet” utan tidigare praktisk erfarenhet av revision har du mer eller mindre noll koll de första dagarna, eller veckorna för den delen. Hur länge förvirringen sitter i beror främst på hur mycket nytt du får i uppgift att göra innan allt sakta börjar sjunka in och du inser att du faktiskt lär dig något. Som ny i januari skiljer sig din start avsevärt från den i augusti. Du får inte samma introduktion, sannolikt ingen ordentlig rundvandring på kontoret, och du kanske inte hinner hälsa på alla kollegor förrän ett par veckor in i arbetet.

Våren är nämligen högsäsong för revisorer och innebär vanligtvis en ansenlig mängd övertid, varför det inte finns mycket tid över för andra aktiviteter. Detta kan verka tufft för en nyanställd revisor som tar sig igenom sin första revision lite som Bambi på hal is, men misströsta inte riktigt än! Trots övertid, förvirring, och en näst intill konstant känsla av ”vad håller jag ens på med?” är högsäsongen på sätt och vis rätt fantastisk. Under högsäsong blir nämligen hela avdelningen lite som en familj då man under långa dagar och sena kvällar tar sig igenom kämpiga uppdrag och situationer tillsammans. Varannan fredag är dessutom EY-puben öppen, vilken brukar vara mycket populär på våren efter en vecka av hårt slit. Fredagar är näst intill heliga på EY och det är synnerligen ovanligt att se någon arbeta senare än 17-18 på en fredag.

3h till jobb och det bokstavligt talat brinner i krokarna.

Tiden går och innan man vet ordet av är våren slut och övertiden med den. Förhoppningsvis får du samma fantastiska besked som jag fick, att din provanställning övergår till en fast anställning. Vad som följer är sommarfest och en lång och välförtjänt semester. När semestern väl är över åker du tillsammans med de helt nya augustistartarna till Toledo för den introduktion du aldrig fick i januari. Det är här fördelen med att börja i januari gör sig mest tydlig! När du väl sitter där i utbildningssalen har du redan rätt bra koll på läget. Medan de nya sitter där med förvirrade blickar inser du hur mycket du hunnit lära dig och kan utnyttja veckan till att repetera det du lärt dig under våren, och fråga om sådant du tyckt varit klurigt eller inte fått ordentligt förklarat för dig.

What doesn’t kill you makes you stronger. Detta är tämligen sant även för revisorer.

Allt gott,
Mattias


Kommentera