Att arbeta som nybakad jurist på EY

Under min studietid var inte EY en av de typiska arbetsplatserna jag såg framför mig efter examen. För en juriststudent är EY mer känt som en revisionsbyrå och det är inte förrän man söker praktik och jobb som man inser att EY är en grym arbetsplats även för jurister.

I vilken omfattning finns det jurister på EY?

På EY i Sverige jobbar runt 250 jurister inom olika områden. Dessa är framför allt Tax, som föga förvånande sysslar med just skattefrågor, och Law som fokuserar på affärsjuridik. Själv jobbar jag på Tax som skattekonsult med företagsbeskattning. Enbart från min kull på Stockholms universitet har fem personer börjat på EY, så det är definitivt en stor arbetsplats för jurister.

Vad gör en nyexaminerad jurist på EY?

Mina dagar på EY liknar sällan varandra. I många fall kommer jag in på morgonen, utan att veta vad jag kommer att jobba med under dagen. Jobbet är definitivt varierat. Ena stunden hjälper jag till med en deklaration för ett stort bolag och en timme senare hjälper jag till med skatterådgivning för privatpersoner som bor utomlands. Jag upprättar även avtal, gör rättsutredningar, upprättar inkomstdeklarationer för både företag och privatpersoner samt har kontakt med Skatteverket och i viss mån även våra kunder. På EY fick jag tidigt lära mig att kommunicera med kunder och hjälpa till i olika uppdrag från början till slut. Mycket av själva arbetet utförs på engelska, och i början kan det kännas svårt att använda sig av det engelska språket inom skatterätt, men man vänjer sig snabbt och det är en rolig utmaning som ingår i den internationella atmosfären vi har på EY.

Dina möjligheter på EY

På EY finns gott om alternativ för dig som jurist och det är ett bra alternativ till den traditionella advokatbyrån. Här får du arbeta för en stor, multinationell organisation som ger dig möjlighet att arbeta internationellt, vilket annars kan vara svårt att göra med enbart svensk juristexamen. Många av våra kunder är utländska, många av mina kollegor är utländska, och mycket av själva arbetet utförs på engelska.

Jag hoppas att du har fått upp ögonen för vilka möjligheter som finns för dig som jurist på EY! Tveka inte att höra av dig till mig om du har några frågor eller funderingar!