Två månader som konsult – har tiden verkligen gått så snabbt?

Det har gått åtta veckor(!) sedan jag lämnade min trygga hamn på västkusten för ett nytt äventyr i Stockholm. Jag lämnade studentlivet bakom mig och bytte Handelshögskolan mot EY, Andra Långgatan mot Söder, spårvagn mot tunnelbana, och Avenyn mot Stureplan. Det är för tidigt att utse en stadens vinnare, men Stockholm har sannerligen välkomnat mig. Liksom alla kollegor på EY.

Vad har jag då gjort under mina första veckor på jobbet? Till och börja med var jag på en fantastiskt intensiv on-boarding i Toledo, Spanien. Jag hade kunnat spinna vidare om Toledo och allt vi gjorde där, men det har Natalie redan gjort. Du kan läsa mer om det här (rekommenderas om du vill läsa mer EY Nordens on-boarding). Vad händer efter Toledo?

Jag och min cubicle en grå novemberkväll.

Jag jobbar inom risk på EY:s affärsområde Advisory Services. Jag har under mina första veckor fått möjligheten att jobba med kunder inom bank och försäkring, outsourcing och facility management. Jag har fått hoppa in i projekt som varit rullande, understött när det behövts, och nästa vecka börjar jag på ett nytt projekt från start. Om man inte redan är proffs i Microsoft Office-paketet så kommer man snart att vara det. Utöver mina externa projekt har jag börjat en intern roll som koordinator samt tagit mig an ett internt projekt tillsammans med två kollegor. Sammantaget blir det här ett tämligen fullt schema, och ibland blir det långa dagar.

I den bemärkelsen är livet som konsult relativt likt livet som student. Intensiteten varierar över tid och det finns alltid mer att göra. Man kan alltid göra den där presentationen ytterligare lite bättre. Du känner säkert igen dig. Då är det viktigt att komma ihåg 80/20-regeln – den ytterligare tiden ger sällan betydande effekt. Därutöver jobbar vi i team. Det är en aspekt som jag gillar skarpt med EY. Det låter klyschigt, men det är viktigt med lagkänsla på EY. Det blir inte bara betydligt roligare att jobba när lagkänslan finns där, även slutprodukten blir bättre. Det är exempelvis därför alla, oavsett projekt, försöker vara på kontoret på fredagar så att man kan träffa kollegor, prata om veckan, och bygga upp en bra stämning inför helgen (kontoret ligger precis bredvid Boqueria – du kan gissa var många hamnar efter en lång arbetsvecka). Det är också därför vi har många sociala aktiviteter som exempelvis middagar med teamet och en och annan kick-off.

Team building via det italienska köket – succé!

Jag har lämnat Göteborg och jag är inte längre en student. Till och med Mecenat har gjort det klart för mig. Frågan är emellertid om det verkligen är så stor skillnad på student- och vuxenlivet. Jag läser visserligen ingen obligatorisk kurslitteratur längre, jag skriver inte tentor, och jag går inte på studentpub varje onsdag. Å andra sidan läser jag rapporter om hur sektorer och marknader förändras, jag levererar mot deadlines, och jag säger utan minsta tvekan ”ja” när jag hör att en AW diskuteras (fråga mina kollegor). Det är kanske inte så stor skillnad ändå.

Förresten – jag ska göra en kort visit på Handelshögskolan i Göteborg då jag ska besöka arbetsmarknadsmässan GADDEN. Ses vi där den 13-14 november? Don’t be a stranger!

På återhörande!

Jakob Tengver