Vad behöver du inte oroa dig för när du börjar på EY?

Jag tror att alla är lite nervösa inför att göra saker för första gången. För nästan sex veckor sedan gjorde jag min första dag på EY och jag kan ju erkänna att jag var lite nervös. Det fanns många obesvarade frågor när jag klev in genom dörren. Nu när jag ser tillbaka på de första veckorna har jag insett att jag inte alls hade behövt vara nervös, det fanns inget att vara nervös för. Jag har satt ihop en liten lista över saker du inte behöver oroa dig för om du väljer att börja på EY.

Hur ska jag veta vad jag ska göra?
När du börjar på EY är schemat för de första veckorna spikat sedan länge och varenda minut känns planerad. Du kommer att bli runtslussad och omhändertagen hela tiden så du kommer knappt hinna reflektera över vad du faktiskt gör. Att inte veta vad du ska göra kommer inte att vara ett problem.

Det största valet av alla, klädvalet!
Det största valet av alla, klädvalet!

Hur ska jag veta hur jag ska göra det jag ska göra?
Detta är inte heller något du behöver oroa dig för, men inte av den anledningen att du kommer att veta exakt hur du ska göra allt. Det är snarare tvärtom, de allra flesta uppgifterna jag har fått hittills har jag inte haft någon koll alls på hur jag ska göra. Som tur är, är det inte heller någon som förväntar sig att du ska veta hur du ska göra eller förstå hur allting hänger ihop. Kollegorna är extremt hjälpsamma, de hjälper gärna till med att berätta var du kan hitta information.

Kommer jag ha tid över till annat?
Den första veckan i Toledo är intensiv, schemat är fullspäckat från morgon till kväll och andningspauserna är inte så långa men dagarna är å andra sidan väldigt inspirerande och roliga. När du sedan kommer tillbaka till kontoret och det ”riktiga” jobbet börjar har jag upplevt att mina kollegor har varit väldigt noga med att jag inte ska få för mycket uppgifter i början utan att det ska kännas överkomligt. Jag tycker absolut att jag har haft tid över till att göra det jag vill på kvällar och helger. Dock är det som på de allra flesta nya jobb, att intrycken är många vilket leder till en viss trötthet på kvällarna. Jag hade därför rekommenderat att inte planera in för mycket annat på kvällarna de första veckorna, det kan vara skönt att bara ta kvällen som den kommer.

Sist men inte minst, vilka kläder ska jag ha första dagen?
Det här var nog faktiskt mitt största orosmoment innan jag skulle börja, vad jag skulle ha för kläder första dagen. Vi hade dessutom fått information om att vi skulle ta CV-bilder under den dagen, vilket inte gjorde min osäkerhet mindre. Dagen innan beslutade jag mig därför för att jag behövde tillbringa eftermiddagen med att springa runt på stan och hitta en lämplig blus att ha på mig. Så här i efterhand förstår jag att det inte hade spelat så stor roll vad jag hade haft på mig första dagen, det är ingen som kommer att komma ihåg det ändå. Ett tips är att redan på intervjuerna spana in vad de andra på kontoret har på sig och sedan ta något som är hyfsat likt det, men med ledorden helt och rent så kommer du långt.

Tveka inte att höra av dig om du har något annat som oroar dig, så kan jag berätta hur det har varit för mig!

Åsa Söderlund