Att nå hela vägen fram till en anställning på EY, Jakobs(bergs)gatan 24

EY:s kontor på JakobsBERGSgatan 24.

Det började för mig som för så många andra när man ska söka ett jobb; man scannar av utbudet på universitetsportalen, internshipsidor, redovisningsbyråer, banker och kanske en konsultbyrå eller investmentbank. Man skjuter brett så att säga. Ett av jobben jag sökte var Global Compliance Reporting på EY:s skatteavdelning. Skatt är väl inte riktigt det som får folk att kippa efter andan vid middagsbjudningar, men jag tänkte att man skulle ge det en chans. Trots allt hade jag hört från många andra att EY är ett kul företag att jobba på som nyexad.

Jag skickade in min ansökan och väntade på svar. Jag blev kallad på intervju på Stockholmskontoret och gjorde de vanliga förberedelserna. Det var en stekhet junidag och jag tog till lite extra tid för eventuella förseningar. Att kontoret låg i city visste jag sedan tidigare, när jag började närma mig drog jag upp Google maps och tittade ut vägen till Jakobsgatan 24. Adressen var nära Gamla stan och Drottninggatan. Bra läge, tänkte jag. När jag kom fram tio minuter innan intervjun hade jag svårt att se EY:s logotyp. Det verkade vara ett diskret kontor, så jag frågade vakten om det var rätt. Han visste inte vad EY var för något. Jag tittade igen efter vad EY hade för adress och märkte då att adressen var Jakobsbergsgatan 24, drygt en kilometer bort. Jag kom fram svettig och två minuter sent efter en tiominuters löptur. Kanske inte optimalt.

De två cheferna Eva och Jonas var dock vänliga och skrattade åt mitt navigeringsmisstag. Intervjun var ganska tuff och för mig som ekonom var sakfrågor om svensk skatterätt inte helt enkla, men jag märkte att Eva och Jonas sökte mycket efter framtida potential. Därför är det viktigt att kunna ge anledningar till varför du har valt just EY och vad som intresserar dig med området du har ansökt till.

Det är viktigt att komma ihåg att EY inte förväntar sig att du ska vara en expert på området när du börjar, men att du ska ha lätt för att lära och kunna arbeta i team. EY är ett av världens största företag och det finns många delar att jobba inom, så man lär sig ständigt nya saker när man samarbetar mellan olika områden. Det skadar heller inte att söka till områden som är lite ovanligare för din utbildning, själv är jag en ekonom bland många jurister på skatteavdelningen och det gör att jag tidigt kan hjälpa till med mina kunskaper inom ekonomi och får lära mig skatterätt från grunden. Glöm inte att slå in Jakobsbergsgatan 24 i Google maps innan du ska till EY. Att springa är hälsosamt, men inte innan intervjuer.