Inspirerad efter folkfest i Almedalen

Hej,

Sista veckan innan semester och jag lever fortfarande i ruset efter ett par händelserika dagar i Almedalen. Jag har varit projektledare för ett av EY:s seminarier i Almedalen i år, vilket inneburit en fantastisk upplevelse med massor av nya kontakter, idéer och inspiration inför höstens arbete.

Jag som gästskriver här på bloggen heter Sara och jag jobbar sedan maj 2016 inom EY:s affärsområde Assurance, inom det vi ofta internt kallar för ”offentliga gruppen”. Vi jobbar som verksamhetsrevisorer, det vill säga sakkunniga biträden till de förtroendevalda revisorerna i kommuner, landsting och regioner. Vi jobbar även med konsultuppdrag, mestadels för kommuner, och mitt specialistområde är skolverksamhet. Innan jag började på EY arbetade jag som utredare för skolan inom Malmö stad. De uppdrag vi genomför berör bland annat resursfördelning för skolan och ekonomiska analyser, effektivitetsutredningar, hur man skapar högre måluppfyllelse för eleverna, arbetet med likvärdighet, samt vilka stödfunktioner som behövs och hur de ska organiseras för att få bästa möjliga effekt.

I våras fick jag en förfrågan om att arrangera EY:s seminarium om AI i skolan. Jag antog uppdraget med stor glädje och fick under arbetets gång knyta värdefulla kontakter, bland annat med teknikleverantörer och fristående skolaktörer. Inte minst lärde jag känna några av mina kollegor som arbetar inom andra affärsområden på EY lite bättre – det skapar förutsättningar för ett bra samarbete framöver. Under seminariet hade vi roboten Elias, som ni ser på bilden, med på scen och vi försökte även på andra sätt illustrera vad AI i skolan handlar om. Mer om det och våra andra seminarier hittar du här.

Jag medverkade även i en annan panel, om datadrivet beslutsfattande i skolan. Otroligt spännande att få diskutera hur vi istället för att mäta slutresultat kan arbeta med prognoser och hur vi genom datadrivna metoder kan hitta sätt att jämföra mellan klassrum, skolor och kommuner!

Vad har jag då för intryck av Almedalsveckan, utöver att det var väldigt givande för mig både personligen och arbetsmässigt? Jo, precis som Nora skrev i inlägget inför Almedalen, upplevde jag att det var en riktig folkfest! Aldrig har väl folk varit så trevliga och öppna för att lära sig, diskutera och mingla runt. Trots regnigt väder hölls humöret på topp. Stämningen var informell och sommaren var i högsta grad närvarande (utöver en jultomte som gått vilse i Visbys surrande folkmassa). Almedalsveckan var för alla oss från EY också det perfekta tillfället att ta chansen att skapa kontakt med sådana personer som annars kan vara relativt otillgängliga, till exempel företagstoppar, politiker, verksamhetsledare och mediepersonligheter. Det krävs en hel del för- och efterarbete för att få ut det mesta möjliga av äventyret, men det är det så värt!

Önskar er alla en skön sommar och hoppas vi springer på varandra till hösten! 🙂

/Sara