Jämställdhet är allas ansvar

Pod for parity är podden där vi pratar om jämställdhet med gäster från näringslivet, den offentliga sektorn och akademin. I avsnitten hör du våra gäster dela med sig av kunskap och personliga erfarenheter från arbetsplatser och samhället i stort. Vi på EY arbetar för att uppnå en ökad jämställdhet, men det går för långsamt och det gäller hela vårt samhälle. Med anledning av det ska podden sätta ytterligare strålkastarljus på frågan, lyfta förebilder och skapa diskussion.

Vi avslutar säsongen med ett sommarprat tillsammans med mig (Emma Elisabeth Ericsson) och min kollega Olivia Widmark, som drivit den här podden tillsammans med våra övriga teammedlemmar i snart två år – fantastiskt, eller hur? Jag och Olivia arbetar som managementkonsulter på EY-kontoret i Stockholm och är norrlänningar som på gott och ont integrerats allt mer i Stockholmskulturen. Förutom vår nordligare härkomst förenar det ihärdiga arbetet för jämställdhet oss, ett systerskap man inte ska underskatta i första taget. Så ofta som vi frågat oss själva: När kommer den riktiga förändringen? När är vi framme i den till synes oändliga resan mot jämställdhet? Likt otåliga barn i en bil, ”Är vi framme snart?”… *Två minuter senare*, ”Är vi FRAMME snaaaaart?”.

SUCK.

Vi har alltid velat vara med och påverka för att bidra till förändring. Detta är ett av våra sätt att skapa framdrift med förhoppning om framsteg.

Pessimister eller realister? Kanske spelar det ingen roll givet att vi håller stafettpinnen hårt med båda händerna, redo att skicka vidare till vem som än kan tänkas vilja ta denna strid eller springa detta lopp tillsammans med oss mot ett mer jämställt samhälle. Jaså, är du kille? Välkommen – det här är din arena också. Faktum är, vi behöver dig.

I vårt sommarprat diskuterar jag och Olivia jämställdhet utifrån ett karriärrelaterat perspektiv, där vi anser att våra fördomar och invanda, ingjutna beteenden och tankemönster är den största orsaken till orättvisa mellan män och kvinnor. Forskning visar bland annat att vi tillämpar olika standarder när vi jämför män och kvinnor. Även om explicit diskriminering självklart finns, så är det ännu svårare att eliminera våra implicita företeelser och fördomar. Det vill säga, de vi inte ens inser att vi har.

Så därför börjar det med dig. Du har ett ansvar. Precis som jag. Precis som Olivia. Och det är när vi ser till oss själva och våra egna fördomar och förutfattade meningar, som vi på riktigt kan hjälpas åt att riva murar och bryta igenom strukturer. För om inte du gör något, vem är det som säger att någon annan kommer ta tag i samhällsproblemet som vi kallar för jämställdhet?

Och jag vet att du vet att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Så snälla, gör något då för guds skull!

Lyssna på alla poddavsnitt här.

/Emma och Olivia