VM, musikfestival eller Almedal?

Hej,

Just nu bubblar Sverige av solsting och VM-yra. Själv sysselsätter jag mig med att skriva en debattartikel om varför vården måste bli mer hållbar och varför det är bråttom med den saken. Jag är projektledare för ett av EY:s seminarier i Almedalen i år och då betyder veckan efter midsommar intensivt jobb med kommunikation och förberedelser.

Jag som gästskriver här på bloggen heter Nora och jag jobbar på EY:s affärsområde Advisory Services sedan augusti 2017. Under ett av mina första konsultuppdrag fick jag tillsammans med några kollegor uppdraget att hjälpa Cancerfonden med att skriva en rapport om ojämlikhet i cancer. Arbetet fick stor medial spridning och vi kunde bland annat visa att lågutbildade löper 35-40 % högre risk att avlida av cancer jämfört med högutbildade. En skillnad som förstås är helt oacceptabel. Till följd av  det allmänna intresset i frågan bestämde vi oss att arrangera ett seminarium i Almedalen på samma tema.

För er som ännu inte har besökt Almedalsveckan – det är ungefär som en musikfestival men med en något högre medelålder och samhällsdebatter istället för konserter. Vårt hälsoseminarium kommer ha en ordentlig rockstjärnestatus med deltagare från politikens och vårdens absoluta topp. Tillsammans med panelen kommer vi att diskutera frågor som Vem ansvarar egentligen för folkhälsa och Varför är det så känsligt att prata om individuella hälsobeteenden? Under måndagskvällen arrangerar vi dessutom ett mingel på Clarion Hotel där trendspanaren Anders Ekholm kommer ge sin bild av hur demografiska förändringar, värderingsförskjutningar och ny teknik påverkar vår framtida välfärdssektor. Hur spännande?

Några tips för dig som ännu är Almedalen-rookie:

    1. Ta dig dit! Det är ett missförstånd att Almedalen bara är för politiker och näringslivstoppar – alla seminarier är öppna för allmänheten och om du är någorlunda samhällsintresserad så kommer du uppleva sommarens julafton.
    2. Gå på allt som intresserar dig. Det finns mer än 4 000 evenemang i Almedalen i år. Så länge du inte har ett mikroskopiskt litet särintresse så kommer du hitta ett stort antal seminarier och debatter om dina favoritfrågor. Enjoy!
    3. Gå på allt som inte intresserar dig. Se upp så att du inte bara hamnar i sammanhang där du brukar vara. Almedalen erbjuder utmärkta chanser till bildning så passa på att vidga dina vyer genom att gå på något som du varken vet någonting om eller har intresse för. Förra året gjorde exempelvis ett seminarium om den (inte så) vetenskapliga evidensen för jungfrufödseln ett otippat avtryck.
    4. Hantera din FOMO. Du kommer inte hinna gå på alla seminarier som intresserar dig (särskilt inte om du även ska hinna med alla seminarier som inte intresserar dig). Acceptera livets begränsningar och njut av en samhällsfråga i taget.

Jag hoppas att du också tar en time-out från VM-yran och att vi ses i Almedalen nästa vecka :).

TL;DR – Kom till Visby och lär dig något nytt!

Hela EY:s program hittar du här.

/Nora Hansson Bittár