A year in the life of a Tax Consultant

Bästa bloggläsare,

Lite mindre än ett år har passerat sedan jag klev in genom dörrarna på Parkgatan 49 i Göteborg och nu är det dags att sätta punkt för bloggandet och säg adjö. Hur sammanfattar man egentligen nästan ett år som nyanställd skattekonsult på EY? Denna fundering tog mig tillbaka till mitt första inlägg där jag skrev om hur en dag på jobbet kan se ut. Helt plötsligt insåg jag att jag nu har en större insikt i hur ett år kan se ut på EY och gjorde därför en summering av året som gått. Nedan är resultatet…

Min anställning började i augusti med en resa som alla pratade om – Toledo. Eftersom resan var under min första arbetsvecka var mitt första intryck av EY väldigt positivt. Så häftigt det var att kunna dela de första jobbdagarna med 700+ andra nyanställda från hela Norden.

Resfebern kom tillbaka igen då september också bjöd på utbildningsresa till Berlin där jag hade återträff med några Toledo-kompisar och en första träff med andra kollegor från Tax och Law i Sverige. Det var i Toledo och Berlin jag lärde känna Valentin och Caroline, härliga kollegor båda två som ni också har fått träffa i mitt andra blogginlägg.

Oktober spenderades mestadels på hemmaplan i Göteborg, vilket var skönt för att kunna landa i det dagliga arbetet, bland annat att göra min debut på Karriärbloggen. Lite nervöst innan första publiceringen måste jag erkänna i efterhand!

Maj månad har bjudit på både högsäsongsarbete och högsommarväder.

Höstens arbete, som även var spetsat med interna utbildningar, fortsatte i november. Dessutom var det full rulle med planeringen inför julfesten där vi nyanställda hade äran att stå för underhållningen.

All förberedelse till julfesten förverkligades en stämningsfull kväll i december. Månaden och årsskiftet i övrigt var en blandning av festligheter, jobb och paus med omladdning inför högsäsongen som väntade på andra sidan året.

I januari blev jag klar med mitt examensarbete så att jag äntligen kunde lägga fullt fokus och energi på jobbet – väldigt skönt! Då 2017:s mål med examensarbete blev uppfyllt bestämde jag mig för att sätta nya mål/nyårslöften för det kommande året. Hur har det gått hittills med nyårslöftena kanske ni undrar? Det ärliga svaret är att det har gått bra med vissa medan andra har gått sisådär. Tur att det finns ett halvår kvar att ta igen detta…

Februari är ju alltid en kort månad men det kändes som att den gick extra fort med allt revisionsarbete och några första inkomstdeklarationer som jag fick lära mig göra.

Våren fortsatte i samma fart med tillägg för en serie introduktionsutbildningar som tog avstamp i mars. Under dessa utbildningar fick jag se hela bredden av frågeställningarna som finns när man jobbar med skatt eller affärsjuridik på EY. Utöver introduktionsutbildningen hade vi även Business Tax Services-konferens, även kallad erfarenhetsmöte, denna gång i Göteborg som avslutades med en rolig boule-middag.

April flög förbi med fokus på sista datumet för inlämning av fysiska personers inkomstdeklarationer som låg runt hörnet. Våning fem på Parkgatan 49 där jag och mina skattekollegor bruka sitta förvandlades till en liten deklarationsfabrik där många INK1:or (inkomstdeklaration huvudblankett 1) och tillhörande bilagor producerades.

I år blev vi ju välsignade med en rekordvarm maj, vilket innebar luncher på terrassen. En välkommen paus i vardagen!

Nu står vi här i juni och solen fortsätter skina. Jobbet har inte riktigt varvat ner än, det blir en slutspurt här inför vår nästa stora deadline 2 juli, denna gång för inlämning av bolagsdeklarationer. Innan dess hinner det komma mycket roligt, inte minst Karriärbloggens avslutningsmiddag med mina bloggkamrater som har gjort ett fint jobb under året.

Även om det här blir sista blogginlägget så fortsätter naturligtvis livet som skattekonsult och förhoppningsvis syns vi igen framöver. Så jag tackar för mig, och önskar alla en härlig sommar!

/You Jung