Vad som kan vara viktigt att tänka på i början av karriären

Nu har det blivit dags för mitt sista blogginlägg här på Karriärbloggen. Jag kan inte förstå att det snart är juni och att sommaren väntar på andra sidan av högsäsongen. Det är också svårt att ta in att det redan har blivit dags att lämna över stafettpinnen till ett nytt gäng bloggare som kommer att ta över efter sommaren. Att göra en summering av mitt första år på EY visade sig vara mycket svårare än vad jag trodde från början. Ju mer jag har funderat på de månader som har gått, desto mer finns det som jag vill dela med mig av.

Först tänkte jag göra en sammanfattning av året, men när jag gick igenom mina blogginlägg kom jag till insikten att det mest skulle bli en upprepning av sådant som jag redan har skrivit om. Så istället kommer här några punkter med sådant som har varit viktigt för mig under mitt första år på EY och som jag tror är viktigt för alla som är i början av sin karriär här.

Var lyhörd – Som nyanställd finns det mycket att lära genom att vara lyhörd. Ta in vad som sägs under mötena, notera hur dina kollegor hanterar olika situationer, läs alla mail till kund som du är kopierad på för att lära dig inför den dagen det är du som skriver det där mailet och ta till dig av den feedback som du får av dina kollegor, den är guld värd.

Var nyfiken – Det finns mycket kunskap inom EY och det är viktigt att du tillgodogör dig den. Ställ frågor till dina kollegor och lär dig av deras svar. Kom dock ihåg att lika viktigt som det är att ställa frågor är det att ta reda på saker själv. Håll dig uppdaterad om vad som händer på de områden som du arbetar inom och diskutera det som har hänt med dina kollegor.

Under året har jag fått möjligheten att prata inför våra kunder ett flertal gånger. Här är jag och mina kollegor efter ett välbesökt seminarium där vi pratade om representation och förmåner.

Bygg upp ditt kontaktnät – Efter bara några dagar på kontoret pratade min counselor om vikten av att börja bygga upp ett kontaktnät så tidigt som möjligt i karriären. Om några år förväntas du att vara en mer eller mindre självgående konsult och då är det viktigt att ha ett stort kontaktnät, både internt och externt. Därför är det viktigt att delta i olika marknadsaktiviteter och interna aktiviteter. På så vis kommer du att börja bygga upp ditt kontaktnät redan från dag ett och det kommer du att ha stor nytta av längre fram i karriären.

Engagera dig – På EY finns det mycket att engagera sig i. Jag har valt att engagera mig i Karriärbloggen men det finns mycket annat. Varför inte engagera dig i Volunteering at Work, i förberedelserna inför sommarfesten eller något annat som händer på kontoret. Genom att engagera dig i något som ligger utanför dina ordinarie arbetsuppgifter får du möjlighet att lära känna kollegor som du kanske annars inte hade kommit i kontakt med. Något som är roligt men även viktigt för att kunna bygga upp ditt interna kontaktnät.

Utmana dig själv – Ta alla chanser du får att utmana dig själv, oavsett om det innebär att du går upp och pratar inför 100 kunder efter två månader på jobbet eller en svår arbetsuppgift som vid en första anblick känns helt omöjlig att lösa. Det är ofta de största utmaningarna som utvecklar dig allra mest och det är sällan du ångrar en utmaning i efterhand.

Oroa dig inte – Innan jag började på EY fanns det mycket som jag oroade mig för; att jag inte skulle kunna tillräckligt mycket, att jag inte skulle få en bra relation med mina kollegor och att jag inte skulle passa in på kontoret. Jag insåg relativt snart efter att jag hade börjat att all min oro var obefogad. Var dig själv så kommer det andra att lösa sig. De har trots allt valt att anställa just dig för att de tror att du kommer att passa för tjänsten. Då är det viktigt att även du tror på dig själv.

Ha kul – Jag kan inte poängtera tillräckligt mycket hur viktigt det är att ha kul på jobbet. Häng med på AW, gå ut och ät lunch då och då med dina kollegor istället för att äta den där tråkiga matlådan och delta i de olika sociala aktiviteter som ditt kontor erbjuder. Genom att lära känna dina kollegor även utanför kontoret kommer även de där långa och gråa dagarna (ja de finns faktiskt också på EY, även om de är ovanliga) att bli roliga.

Det var allt för mig. Tack och hej Karriärbloggen, det har varit roligt att få dela med mig av mitt första år på EY. Nu ska jag först och främst ta mig genom slutspurten av högsäsongen och därefter väntar ledighet innan jag påbörjar mitt andra år på EY.

Glad sommar!