Angeredsprojektet – ett givande möte med gymnasieelever

Det här är mitt nästsista inlägg – helt ofattbart hur tiden går! Därför har jag valt ett speciellt ämne idag, nämligen Volunteering at Work (VaW), som är en mycket fin möjlighet vi har på EY att göra volontärinsatser på arbetstid. Ni har säkert sett tidigare inlägg i Karriärbloggen om diverse projekt och insatser som drivs inom ramen för VaW. Ett av projekten är Angeredsprojektet som vi på skatt har startat upp i samarbete med Angeredsgymnasiet och som gjorde sin debut på bloggen förra året i detta inlägg, där min kollega Anna Lindström berättar om projektets födelse och aktiviteterna som ägde rum i fjol.

Building a better working world genom volontärarbetet med Angeredsprojektet.

Idag tänkte jag uppdatera er om utvecklingen i projektet under hösten 2017 och våren 2018. För att kunna ge er en bättre inblick pratade jag med mina kollegor i projektgruppen, Märta Månsson, Petter Nordin och Anna Sandberg, om deras engagemang i projektet.

Det första jag var nyfiken på var varför mina kollegor valde att vara med i projektgruppen i år. Märta svarade:

”Jag kom i kontakt med projektet redan innan min insats började eftersom andra kollegor redan arbetade med det. Jag blev inspirerad av drivkraften hos studenterna, hur de tog sig an uppgifter och var så otroligt engagerade. Jag önskar att jag själv hade kunnat få kontakt med arbetslivet så tidigt genom skolan, och på så vis få en inblick i hur det faktiskt fungerar på en arbetsplats. Därför valde jag att gå med i projektgruppen.”

I höstas åkte Märta tillsammans med några andra kollegor till Angeredsgymnasiet för att träffa och följa upp med eleverna som deltog i tidigare års aktiviteter. Eftersom dessa elever nu går sitt tredje år ägnades besöket åt att prata om eftergymnasial utbildning. Petter beskrev sin upplevelse av besöket:

”Möjligheten att åka ut till Angeredsgymnasiet såg jag som ett bra tillfälle att visa ungdomarna som går sista året på gymnasiet att det finns flera vägar till ett yrkesliv och eventuella högskolestudier. Ungdomarna var nyfikna och hade många funderingar och frågor om allt från högskoleprovet till CSN-skulder, vilket satte oss som var där på prov. Förhoppningsvis lyckades vi besvara deras funderingar och ta död på vissa myter som cirkulerar i en gymnasieklass redo att ge sig ut i vuxenlivet. Jag kan varmt rekommendera den som har möjlighet att delta i ett projekt där man får träffa ungdomar på väg ut i vuxenlivet. Det är både givande för en själv och förhoppningsvis även för de ungdomarna vi träffar.”

Efter besöket hade vi nöjet att ta emot en av eleverna som praktikant på EY under en vecka. Eleven fick testa på olika delar av affärsområdet Tax – People Advisory Services, Business Tax Services, VAT och Law – samt även praktisera en dag på revisionsavdelningen.

Intressanta och imponerande UF-företag presenterades av eleverna.

I april var det dags att träffa elever som går sitt andra år på samhällsprogrammet med ekonomiinriktning på Angeredsgymnasiet och arbetar med Ung Företagsamhet (UF-företag). Cirka 20 elever hälsade på oss här på Parkgatan 49 och presenterade sina intressanta affärsidéer. Eleverna hade verkligen identifierat vad det finns för efterfrågan eller behov och tänkt fram en lösning. En grupp hade till och med startat ett UF-företag för revisionstjänster, extra roligt att höra för oss som också jobbar med revision! Vissa av eleverna stötte på svårigheter medan andra hade mer framgång samt ambition att fortsätta med företagen framöver. Utöver affärstänk var det värmande att se att eleverna även hade tänkt på hållbarhet, samhällstjänst och välgörenhet i sina idéer.

Som ett nästa steg åkte några kollegor till Angeredsgymnasiet igen, denna gång för att hålla en föreläsning om skatt och redovisning. Enligt Annas egna ord:

”Eleverna läser årskurs 2 på ekonomprogrammet varför en sådan typ av föreläsning blir relevant för deras utbildning. De kan knyta an den till det de har läst hittills under gymnasiet samt lärt sig under tiden de arbetat med sina UF-företag. Det absolut roligaste och mest belönande är att få träffa eleverna som är så himla positiva och drivna och fulla av planer för framtiden. De är så mycket modigare än jag själv var när jag var 17 år.”

Som Anna säger, mötena är otroligt givande för vår del och förhoppningsvis även för eleverna. Keep up the good work Angeredsprojektet!

/You Jung


Kommentera