Hej från högsäsongen

Så var våren insjungen från Universitetshusets trappa i Lund och magnolian står i blom. Ända sedan mörkrets intåg i oktober har jag längtat efter denna tid på året när ljuset återkommer och energinivån går upp med sisådär 100 procent. Våren är enligt mig den bästa tiden på året och något jag längtar till lika mycket varje år, men detta år har jag även känt en viss nervositet inför vårens ankomst eftersom det även betyder högsäsong för oss på Tax. Många tankar har ägnats åt att spekulera kring vad högsäsongen egentligen innebär och hur intensiv den kommer att bli.

Precis som You Jung skrev om i sitt senaste blogginlägg varierar våra arbetsuppgifter i takt med årstiderna. Givetvis finns det arbetsuppgifter som återkommer oavsett vilken tid på året vi befinner oss i, men de olika årstiderna präglar vårt arbete. Vintern innebar många skatterelaterade frågor i samband med revisionerna och i takt med att vintern övergick i vår började deklarationsuppdragen att trilla in. Ända sedan jag började min anställning på EY har jag varit medveten om att våren innebär deklarationssäsong och därmed även högsäsong för oss på Tax. När man aldrig har upplevt en högsäsong är det svårt att föreställa sig vad den faktiskt innebär och eftersom jag föredrar att förbereda mig på det värsta har jag väntat mig tre månader där jag inte kan göra något annat än att jobba, sova och äta.

En fördel med att ha högsäsong på våren är att kunna göra kvälls- och helgjobbet från balkongen.

I skrivande stund är vi mitt uppe i högsäsongen och än så länge flyter arbetet och livet på som vanligt. Det finns mycket att göra och en stor del av min arbetstid upptas av deklarationsarbete men det är både roligt och lärorikt att få arbeta med den typen av arbetsuppgifter, som skiljer sig från mycket annat av det vi gör. Arbetsdagarna är lite längre än vad de var i höstas och det händer att jag jobbar några timmar på kvällarna och helgerna men arbetsbelastningen är än så länge hanterbar och jag är positivt överraskad över att jag faktiskt hinner med det mesta andra som jag vill göra under veckorna, trots att det är högsäsong.

Min upplevelse av högsäsongen är således så här långt positiv, men jag misstänker att arbetsdagarna kommer att bli längre ju närmare vi kommer sista dagen för inlämning av bolagsdeklarationerna och att stressnivån kommer att stiga i takt med det. Det är dock inget som oroar mig nu, för om det är något som jag har lärt mig så är det att allt löser sig på något sätt i slutändan. Efter högsäsongen så väntar både sommartid (vilket på EY innebär sju timmars arbetsdag) och semester och med det i åtanke ska det nog gå bra att ta sig igenom en intensiv period.

Det var allt för denna gång. Må väl och ut och njut av vårsolen! Vi hörs om några veckor och då är det dags för mig att summera mitt första år på EY.


Kommentera