Den nyanställdes bäste vän

Hallååå allesammans,

Står och ser buddysnäll ut med mitt team efter att vi drog igång vårt nya projekt med lite curling!

Ni inbitna hardcoreläsare som följt oss på Karriärbloggen under året har vid det här laget säkert skapat er en uppfattning om hur vi skribenter är både på och utanför jobbet. Ta Hanna exempelvis. Jag menar, tack vare Karriärbloggen vet vi nu att hon är fullt kapabel att extraknäcka som krukmakare vid sidan om EY. Eller Sebbe för den delen, som i sitt senaste inlägg berättade att han hade grandiosa planer på att bli både författare och världsräddare på samma gång.

Och ni kanske tror att ni har koll på vem jag är också kära läsare. Men se där tror ni fel. Det är nämligen en ny Jesper som skriver det här inlägget. En Jesper som har utvecklats sedan vi senast hördes. Som har vuxit upp. Ni förstår, jag har nämligen – long drumroll please – fått axla ett stort ansvar sedan sist. Jag är numera – even looonger drumroooll – en buddy!

Ni som trodde att buddy på EY-språk är något ballt kodord måste jag tyvärr göra besvikna. Buddy betyder precis vad det låter som att det betyder: polare. Det finns dock en viktig skillnad mellan vanliga vardagspolare och en EY-buddy. Som buddy är man nämligen en kombinerad kompis och fadder till en nyanställd managementkonsult som joinar oss på Advisory Services direkt från plugget!

Buddysystemet är någonting som jag personligen uppskattade väldigt mycket när jag började som ny på EY.  Även om onboardingprogrammet SPOT ON som helhet introducerar managementkonsultyrket på ett mycket bra sätt, var det i början en lättnad att ha en designerad go-to-person som jag kunde vända mig till med alla praktiska och opraktiska frågor. Med detta sagt så förstår ni säkert att jag tar den här rollen på stort allvar. Det här är ju liksom min chans att erbjuda samma support som jag i början av min EY-karriär tacksamt mottog!

Min roll som buddy är egentligen relativt okomplicerad. Jag ska finnas till för den nyanställda med all information som kan tänkas efterfrågas, från lunchrestaurangtips (testa Ingers Kitchen på David Bagares gata) till hur man får ersättning för sina reseutlägg (är okrönt kung på det vid det här laget). Och även om mina överordnande uppenbarligen anser mig ha tillräckligt med koll på hur saker och ting fungerar här för att anförtro mig med en nyanställd konsult, betyder det inte att jag inte längre hör av mig till min buddy som tog hand om mig när jag började på EY. Jag kommer fortfarande på mig själv med att vända mig till honom ifall det är saker och ting jag funderar på eller behöver hjälp med (tack Fredrik, du är och förblir my hero).

Så sent som i förra veckan hade vi faktiskt en buddyfamiljeträff där jag, min buddy, hans buddy och alla hennes respektive buddees i buddyträdet käkade lunch tillsammans. Bara en sån sak tycker jag vittnar om hur bra och viktig den första kontakten man får på en arbetsplats kan vara!

Med de väl valda orden avrundar jag härmed dagens blogginlägg. Kaffepaus kallar, vilket man givetvis tar för sig av på bottenvåningen för att alla vet att det är där det bästa kaffet finns. Se där, jag lyckades i sann buddyanda klämma in ytterligare ett nyttigt tips på hur livet på EY ska tacklas.

Thank me later.

Allt gott,
er J

esper


Kommentera