Växlande årstider och varierande arbetsuppgifter

Hello alla bloggläsare!

Godisfärgad himmel är en personlig favorit när det börjar bli vår i Göteborg.

Hoppas ni njuter av vårsolen lika mycket som jag så här års. När jag först flyttade till Sverige anade jag inte hur mycket fokus vi lägger på vädret och årstider här. Nu känns det som en naturlig del av vardagen att prata om temperaturen, vindhastigheten och solens upp- och nedgång. Vi skattekonsulter har dessutom en egen koppling till årstiderna eftersom arbetet ser olika ut beroende på årstid. Hösten innebär utbildning och seminarier medan vintern är förknippad med revision. En naturlig övergång från vinter till vår sker med en överlappning av revisioner och deklarationer, vilket avslutas på sommaren där även ledighet och återhämtning inväntar.

Det som jag uppskattar med jobbet är exakt det, att olika tidpunkter på året bjuder på olika arbetsuppgifter och utmaningar. Variation saknas inte på EY. Även kunderna som vi jobbar med skiljer sig från varandra. Vissa kunder är multinationella jättar medan andra är lokala företag av mindre storlek. Arbetsspråket varierar därmed också. Förutom svenska kommunicerar vi ofta på engelska och ibland förekommer det att ett dokument på främmande språk dyker upp och då har vi möjlighet att nå ut till vårt internationella nätverk av kollegor. Variation innebär alltså att vi jobbar med diverse kollegor runt om i världen, men även med de som sitter på samma kontor men tillhör andra avdelningar än Tax. Detta är en av de största fördelarna med att jobba på ett företag som EY, att kollegor med olika kompetens finns nära till hands och är villiga att hjälpa en vid både mindre och större frågor.

För att en stor arbetsplats ska funka krävs det naturligtvis bra säsongsplanering och koordinering. Ordning och reda är otroligt viktigt och jag tacksam för alla planeringslistor m.m. som vi har i våra arbetsgrupper. Utöver dessa har jag börjat plocka upp lite tips och trix från mer erfarna kollegor om hur jag själv kan strukturera upp mitt arbete bättre. Häromdagen fick jag en tjusig Excelmall från min kollega (tack Maria!) för att hålla koll på alla uppdrag jag jobbar med. Att kunna ha många bollar i luften är nog en del av livet som konsult och även om du inte har naturlig talang för detta räcker det långt med bra planering och struktur.

Har du några egna knep för att underlätta dina studier, ditt arbete eller din vardag?

/You Jung


Kommentera