Stockholm vs Göteborg – vilken är egentligen Sveriges framsida?

Hej på er!

Min härliga kollega Camilla ställde upp på spontanbild till bloggen.

Hoppas ni haft en lika härlig påsk som jag, med massa sol, familjehäng och god mat. Idag lyser dock solen med sin frånvaro i Göteborg, hela staden är grå och regnet slog mot mitt ansikte när jag gick till jobbet i morse. Vädret i Göteborg kan vara helt underbart. Men de dagar jag knappt ser över älven från lägenheten på Hisingen på grund av dimma och jag tre sekunder efter att ha lämnat hemmet på väg till kontoret fångas av en vindby som gör att jag undrar varför jag ens lade tid på att sminka mig och föna håret, då funderar jag en extra gång på mitt val av stad. Även om vädret ibland kan vara en nackdel i Göteborg, så finns det väldigt många fördelar. Då jag jobbat på både Stockholms- och Göteborgskontoret och bott i båda städerna tänkte jag idag ge er en guide till skillnaderna mellan Stockholm och Göteborg från en EY-konsults perspektiv.

Stockholm

Stockholmskontoret

Stockholmskontoret är väldigt mycket större än Göteborgskontoret och ligger mitt i smeten, ett par hundra meter från Stureplan. Det består av en massa våningar och halvtrappor upp och ner där du lätt kan bli förvirrad om du hamnar fel. Mitt i alltihop finns en ljusgård som når ända upp till taket, där du kan ta en kaffe eller gå på fredagspuben som olika avdelningar ordnar. Det händer generellt mer på och runtikring Stockholmskontoret eftersom så många jobbar där. Du är mitt i pulsen och det finns alltid några som ska iväg på lunch eller AW – utbudet av restauranger och barer är oändligt så fort du lämnar entrén. Om du har något ärende på stan är det superlätt att lösa det på lunchen eller under en kort paus. Vill du inte iväg på lunch kan du köpa det i EY:s eget café eller ha med dig matlåda och fightas om de åtråvärda platserna i solen på takterrassen på våning 10. Då hela min avdelning sitter i Stockholm blir det för min egen del viktigt (och roligt) att åka dit ibland och jobba från samma ställe som de andra. Men eftersom vi jobbat tillsammans tidigare och lärt känna varandra när jag bodde i stan fungerar det ändå bra att ta de flesta mötena över Skype. Du blir lite mer anonym i Stockholm och känner dig långt ifrån alla på kontoret då det är så stort, men stämningen är bra!

Jag har blandade känslor inför Stockholm som stad. Å ena sidan kan det upplevas stressigt och som att många inte tar sig tid att stanna upp och förstå vad som är viktigt i livet, något jag verkligen märkt av nu när jag helt plötsligt bor i en annan stad. Jag har en hatkärlek till pulsen. Å andra sidan är Stockholm helt fantastiskt vackert och det finns alltid en massa roliga saker att göra. Och viktigast av allt – de allra flesta av mina närmsta vänner bor där, både de jag pluggade med och de som kommer från samma hemstad som jag. Det slår det mesta!

Göteborg

Göteborgskontoret

Göteborgskontoret är helt nybyggt och EY flyttade hit strax innan jag började. Gamla Ullevi ligger precis bredvid och Trädgårdsföreningen ett stenkast bort. Flera företag sitter i byggnaden, längst ner finns en restaurang och huset har en enorm takterrass där vi brukar äta lunch på somrarna. Om du inte vill äta matlåda eller lunch från restaurangen kan du promenera bort till Avenyn på ca tio minuter. Att kontoret är mycket mindre än Stockholmskontoret märks på flera olika sätt. Känslan är mysig, familjär och du lär verkligen känna folk på hela kontoret, även om du jobbar med helt olika saker. Jag upplever att det är en lugnare stämning och inte lika hög puls jämfört med Stockholm, vilket kan vara väldigt skönt med tanke på att jag jobbar i en bransch med generellt väldigt högt tempo. Dessutom är takterrassen i Göteborg kanske tio gånger större än Stockholms :).

Kaffehörnan i Göteborg.

Göteborg som stad har gett mig flera överraskningar. Staden var ganska främmande för mig innan jag flyttade hit, då jag i stort sett enbart varit här som barn i samband med Gothia Cup eller Lisebergsbesök. Jag tänkte att Stockholm är oslagbart, men det har sina fördelar att enklare (och billigare) kunna hitta en bostad, kunna promenera genom hela centrum utan att det blir jättelångt, att det inte är helt omöjligt att hitta ett bord på en vettig restaurang lite spontant och att du inte behöver tacklas med folk i butikerna på grund av total trängsel. Dessutom (även om jag hatar att erkänna det och inte vill generalisera) så stämmer det faktiskt att folk i Göteborg är lite gladare och det är en härligare stämning på stan. Sen var det ju det här med vädret…


Kommentera