Workshop i Hälsingholm

Hej bloggvänner!

Ett revisionsgäng på väg tillbaka till kund, mätta och belåtna, efter en god lunch. Och ja, vi är måttligt trött på det gråtrista Skåne-vädret.

Hoppas allt är bra med er och att ni fortsätter att läsa vår karriärblogg. Jag hade önskat att jag läst Karriärbloggen lite mer intensivt innan min första dag på EY. Jag tycker verkligen att bloggen ger fantastiskt bra med information och tips inför starten på revisorsyrket :).

Idag tänkte jag berätta om något annat jag tyckt varit fantastiskt på EY sedan jag och mina kollegor i samma ”kull” började i augusti. Till en början på EY blir du indelad i olika ”kullar” utefter vilket år du är på i din revisionskarriär. Oavsett vilken ålder vi är i så är vi ändå ”yngst” just nu på kontoret, eftersom vi har absolut minst erfarenhet. I alla fall… Vi nyanställda på kontoren i Hälsingholm (a.k.a. nordvästra Skåne) har blivit inbjudna till workshops under sex tillfällen sedan vi började på EY. Detta är något som vår counselor Marina och några av våra faddrar har ordnat åt oss och som vi alla uppskattat väldigt mycket och tyckt varit just fantastiskt :).

Innan våra sex träffar har vi fått komma med input till vad vi vill att workshopen ska handla om och meningen är då att vi i ett forum av bara nyanställda kan ta upp vilka dumma frågor vi än må ha. Det har varit ett öppet möte med diskussioner och genomgångar av frågeställningar som vi alla tyckt varit svåra under tiden vi arbetat och som vi skulle vilja få en mer detaljerad förklaring kring. Även här har det gått upp för en hur lika frågor och samma funderingar man som nyanställd ofta har.

Vissa workshops har inneburit repetitionsuppgifter, vissa har varit teoretiska genomgångar och andra har bara slutat i en enda stor konversation och utbyte av vad vi gjort och vilka tankar vi har eller har haft. Nedan kan ni få ett hum av vad våra workshops handlat om (eller i alla fall varit planerade att handla om, ibland har det helt enkelt blivit ändrade planer då alla upplevt ett moment som extra svårt):

  • Workshop 1 – Hur granskar vi moms, källskatt och sociala avgifter? Hur utför vi en periodiseringskontroll?
  • Workshop 2 – Övning på att göra en skatteberäkning och beräkning av fastighetsskatt/avgift.
  • Workshop 3 – Repetition av vår metodik och vårt tillvägagångssätt vid en revision (man kommer inte riktigt ihåg allt från första utbildningsresan i Toledo, jag lovar).
  • Workshop 4 – Hur utför man en kontrollinventering? Och hur beräknar och granskar vi särskild löneskatt?
  • Workshop 5 – Repetition och genomgång av vårt revisionsprogram EY Canvas och andra program samt excelbaserade revisionsstöd.
  • Workshop 6 – Vad är viktigt att tänka på vid granskning av fastighetsbolag? Och hur fungerar fastighetsmoms?

Jag tror jag pratar för alla kollegor i min ”kull” när jag säger att våra workshops har varit guld värda. Det har verkligen varit en perfekt stund för oss att ta upp våra frågor samtidigt som vår counselor och våra faddrar varit där för att stötta oss och få oss att bli aningen klokare. Det kändes lite vemodigt när vi för några veckor sedan hade vår SISTA workshop. Nu ska vi alltså inte ha fler träffar, vilket inger en viss ångestladdad känsla. Som att vi nu inte är i behov av genomgångar eller mer detaljerade förklaringar? Eller att vi nu ska stå på egna ben? Äsch… Så är det ju så klart inte, därför är det väldigt uppskattat när en kollega håller en  egen liten workshop för en när man helt enkelt inte hänger med. Nästa workshop som hålls på kontoren i nordvästra Skåne är alltså för den nya ”kullen”, de nya ”1-åringarna”, men än är vi inte riktigt redo att släppa över den tronen. Vi väntar tills augusti :).

Ha en härlig vecka! Själv hoppas jag snart på lite vårvärme.

/Johanna N


Kommentera