Ständigt lärande på EY

Hallå där alla bloggläsare!

I mitt förra inlägg nämnde jag att mycket av vad vi lärde oss på juristprogrammet kändes direkt applicerbart i arbetet som skattekonsult. Med detta sagt vill jag ändå tillägga att det finns en massa nytt att lära sig på jobbet, allt från hantering av uppdragsadministration till tillämpning av den materiella skatterätten. Därför är jag tacksam för alla utbildningsmöjligheter som EY förser oss med. Under de dryga sex månader som jag nu har jobbat på EY har jag hunnit vara med på introduktionsträning, web-baserade kurser, utbildning om skatt i revision, m.m.

Det senaste utbildningstillfället ägde rum förra veckan då jag var på introduktionsutbildning för nyanställda inom affärsområdena Tax och Law. Under två dagar samlades vi på EY:s huvudkontor och fick ta del av föreläsningar om företagsbeskattning, skatteredovisning, fåmansföretag och bolagsrätt. Senare under våren blir det fler tillfällen där vi kommer gå igenom andra delar av skatt såsom moms, individbeskattning och transfer pricing. Eftersom syftet med utbildningen var att gå igenom det mest grundläggande inom skatt och bolagsrätt fanns det en back-to-school-känsla, då lite var bekant från studenttiden. Sedan är det så klart också alltid roligt att träffa kollegor från andra kontor.

Nu i veckan blir det ytterligare utbildning och återträff, den här gången konferens med alla kollegor från EY i Sverige som jobbar med företagsbeskattning, d.v.s. Business Tax Services, som den gruppen kallas för.

En roligare dag på kontoret med min kollega Märta och kontorets ”lucky charm”.

Förutom utbildning har jag varit fullt sysselsatt med bl.a. skatterevisioner och inkomstdeklarationer då vi är mitt i högsäsongen nu. Även där har det varit mycket nytt att lära sig: hur en bolagsinkomstdeklaration fylls i, hur olika bilagor kopplas till denna, vad K10- och K12-blanketter är för någonting samt diverse varianter på hur en särskild upplysning kan skrivas. Även om jag har sett min egen inkomstdeklaration förut så är det något helt annat att deklarera åt företag och företagsägare. Som tur är har vi en ”lucky charm” på kontoret som håller oss sällskap under dessa tider.

Jag håller mig ganska kort och koncis idag men jag lovar att nästa inlägg kommer snart med mer rapportering om livet som skattekonsult. Hej så länge!

/You Jung


Kommentera