SPOT ON – lär ut det du inte fick veta i skolan!

Hej!

I höstas skrev jag ett inlägg om alla utbildningar du kan tillgodogöra dig på EY och lovade då ett inlägg som handlade om utbildningen med stort U: SPOT ON – vårt interna karriärutvecklingsprogram.

Introduktionsveckorna i Toledo är en viktig del av SPOT ON.

När du som nyutexaminerad börjar som managementkonsult på EY:s affärsområde Advisory är du en del av SPOT ON under dina första två år. Tanken med SPOT ON är att du ska få alla verktyg inom sådant vi anser att du som konsult bör kunna, oavsett vilket uppdrag du är på.

Om du någonsin känt dig obekväm med att tala inför publik eller känt att dina PowerPoints är den sista spiken i kistan på konstnärsdrömmarna, eller du kanske har döpt om Excel till ExcHell – då är detta program perfekt för dig. Det är nämligen sådana saker som är ”core consulting skills”. Inte mer rocket science än så, men det tar ändå tid att bemästra och det är definitivt inget du får lära dig på universitetet.

Jag hörde om en partner som började här efter att ha jobbat på ett annat företag och som förvånades över den jämna och höga kvalitet han såg i alla juniora konsulters arbete – något han tillskrev SPOT ON.

SPOT ON består i grova drag av två element; kurser och interna uppdrag. En kurs jag verkligen gillade var Introduction to Proposals, som under en heldag tog upp hur vi arbetar med offerter på EY, vad som förväntas av dig i sådant arbete och var du kan hitta exempel på tidigare offerter för att få inspiration. Väldigt användbart!

De interna uppdrag du gör är kanske den mest speciella delen av programmet, och utan konkurrens den mest lärorika. Varje uppdrag kommer från en senior kollega, en ”kund”, som vill ha hjälp med något relaterat till deras jobb. Du blir också tilldelad en ”coach” (också det kollega som är lite mer senior än du, men inte lika senior som beställaren) som är med och kvalitetssäkrar arbetet längs vägen och samtidigt kommer med tips om hur saker och ting kan göras smidigare.

Före jul gjorde jag ett uppdrag med titeln ”GBS – Vested BPO market maturity” och det enda ordet jag förstod i den titeln var ”market”. Smått panikslagen fick jag för mig att jag skulle ta fram det senaste inom området och presentera för de som är EY:s experter inom detta. Som tur var kunde min coach steppa in och visa att det inte alls var det som förväntades av mig, utan arbetet, som i det här fallet var att ta fram ett säljmaterial, skulle utföras genom att hela tiden ha en dialog med beställaren, och stämma av vad som gick hem och inte. Efter att du har gjort ditt uppdrag har du ett värdefullt feedback-samtal tillsammans med din coach.

De här uppdragen blir som snälla pilot-projekt för att lära sig projektledning. Under några månader i höstas var jag bara på kontoret och gjorde interna uppdrag och jag är övertygad om att den perioden förberedde mig och höjde min nivå på leveranserna när jag väl fick mitt första kunduppdrag.

Känns SPOT ON som något som skulle kunna ge dig en flygande start på karriären? Kom och bli min kollega i så fall! 🙂 Annonser ligger ute nu, se länkar nedan!

Advisory, Stockholm
Advisory, Malmö
Risk Advisory, Stockholm/Göteborg


Kommentera