Ett halvår på EY

Hej på er,

Så var det återigen min tur att dela med mig av min vardag här i Karriärbloggen. Jag har nu hunnit jobba ett halvår och börjar bli åtminstone lite varm i kläderna, vilket för min del har inneburit att fler och fler uppgifter landar i min inkorg. Det har gått snabbt att komma in i rollen som skattekonsult och när jag ser tillbaka på det senaste halvåret slår det mig hur mycket jag faktiskt har lärt mig! Jag har börjat få ta mer ansvar för en del av de uppdrag som jag arbetar med, vilket är både utmanande och lärorikt. Att även få ha en del kundkontakt och således ges möjlighet att utveckla den sidan av jobbet är både roligt och viktigt. Att jobba som konsult innebär att jag måste ha ett konsultativt förhållningssätt till det mesta jag gör. Vad det innebär och hur det utvecklas är något som kommer med tiden och som måste få lov att växa fram. Att se och lära av mer erfarna kollegor ger naturligtvis en bra grund att stå på, men för att kunna utvecklas i den egna konsultrollen är det nödvändigt med praktisk erfarenhet.

Här är jag och min kollega Mikaela. Vi började samtidigt och firade vårt första halvår med en AW förra veckan. Det är skönt att ha en kollega och vän som befinner sig i samma stadie som en själv att dela vardagen på EY med.

I min vardag på EY kastas jag ofta mellan olika arbetsuppgifter. Ibland kan jag sitta en hel dag med en skattegranskning av ett bolag inför deras årsredovisning medan jag en annan dag kan svara på ett flertal mindre frågor som rör ett bolags avdragsrätt för kostnader i samband med renovering av en fastighet. Något som jag har fått erfara är att mina arbetsdagar sällan blir som jag har planerat. När jag kommer på morgonen har jag ofta en plan för vad jag ska göra under dagen. Relativt ofta dyker det dock upp något som är mer bråttom vilket gör att jag får göra omprioriteringar i mitt arbete. Att inte veta hur arbetsdagarna kommer att se ut är en del av tjusningen med mitt jobb, men det kan så klart också ibland bli ett stressmoment.

Vi som jobbar som skattekonsulter har en intensiv period framför oss i form av den omtalade deklarationssäsongen. Hur intensivt det faktiskt kommer att bli under de kommande månaderna har jag valt att inte fokusera så mycket på än så länge. I nuläget försöker mina kollegor och jag att göra så mycket som det går för att underlätta arbetet med deklarationerna när det väl blir dags. Det kommer med stor sannolikhet att bli tre utmanande månader men jag är övertygad om att jag kommer att lära mig oerhört mycket.

Innan deklarationssäsongen drar igång ska jag dock hinna med annat än vanliga arbetsdagar på kontoret. Jag ska bland annat bege mig till Stockholm vid tre tillfällen för att delta i en utbildning tillsammans med kollegor som har jobbat ungefär lika länge som jag. De flesta har jag inte träffat sedan veckan i Toledo och det ska bli kul att få höra om hur deras första månader på EY har varit. Utöver den stundande utbildningen väntar även en gemensam konferens i Göteborg för alla som jobbar på Business Tax Services. Jag ser fram emot några arbetsdagar som bryter upp i vardagen och jag antar att mars månad kommer att passera förbi i samma höga tempo som det första halvåret har gjort!


Kommentera