Minnen för livet genom volontärjobb på arbetstid

Så här kan en vanlig bostad se ut för de ungdomar jag har valt att spendera mina Volunteering at Work-timmar till förmån för. Jag volontärarbetar då för Project Playground, en organisation som idag har verksamhet även i Sverige men som startade i Sydafrika där man driver center för barn och ungdomar i kåkstäder utanför Kapstaden. Project Playground har fantastiska aktivitetsprogram där unga får chans att stärka sin självkänsla och finna en meningsfull fritid genom musik, dans, idrott, drama, stöd att planera sin framtid, hitta arbete efter skolan och mycket annat. Detta i en värld där vardagen annars präglas av våld, missbruk, gängkriminalitet och fattigdom. Project Playground erbjuder ungdomarna alternativ till ett liv i kriminalitet och chansen att välja en positiv väg framåt.

En av de mest populära klasserna här är fotboll, vilket det idag enbart är killar som väljer att syssla med, men vi hoppas att även tjejerna ska vilja vara med och spela framöver. För fyra år sedan togs initiativet att försöka få ett lag från Project Playground till Göteborg för att delta i Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för unga. Här skulle killarna som aldrig spelat på en stor fotbollsplan och som aldrig heller fått chans att se något utanför sin kåkstad, få möjligheten att träffa unga från hela världen, visa upp vad de kan och vidga sina vyer. Vi löste möjligheten till detta genom generösa sponsorer och laget från Sydafrika valdes ut, inte främst grundat på vem som hade störst talang på planen utan på vem som skött sig i skolan och var en god kamrat – och i senare hand hur skicklig man var som fotbollsspelare.

Foto: Peter Jademyr

Med hjälp av fantastiska volontärer under tiden i Sverige fick killarna, förutom veckan med matcher på Gothia Cup, även fina sommardagar med bad i havet, båttur, tur till Liseberg, besök hos IFK Göteborg, promenader i stan och inte minst många viktiga samtal om livet, alla möjligheter och hur många som tror på dem och vill se dem lyckas. Att få uppleva deras rena lycka över att få komma hit och att ta del av deras resonemang kring vad de vill göra framåt tack vare vad de nu känner är möjligt; studera, resa, skaffa ett bra jobb och ta hand om sin familj – är helt fantastiskt och så varma minnen jag tar med mig. Dessutom berättar många av dem om alla ringar på vattnet detta ger hemma i kåkstaden genom att andra ser att man kan få chansen att resa och ta sig framåt genom att sköta skolan, bete sig väl och vara ambitiös. De blir som kändisar och goda förebilder i sina kvarter!

I somras var det fjärde gången närmre 20 killar från kåkstäderna kom hit för att spendera en vecka i Göteborg. I år presterade de helt fantastiskt bra även på planen och vann B-slutspelet! Förutom spännande matcher ger killarna alla oss som jobbar med och för dem viktiga nya perspektiv på våra egna liv och oändligt med värme genom sin tacksamhet för att få denna chans. Att ge några timmar av mitt liv för dessa hjältar känns bara självklart och är otroligt givande – något jag absolut fortsätter med framåt.

Hoppas att ni kommer och hejar på nästa gäng i sommar!

/Elisabeth Whitefield, EY:s Göteborgskontor


Kommentera