Ännu ”en sådan där revisor” efter Talent Training

När jag började plugga ekonomi (för vad som känns som hundra år sedan men inte alls var så länge sedan egentligen) visste jag inte exakt vad jag ville göra efteråt. ”Ska du också bli en sådan där revisor nu?” frågade en av mina släktingar när jag hade blivit antagen till universitet. Jag svarade då att det skulle jag absolut inte, eftersom jag på den tiden endast förknippade en revisor med en ensam, tråkig (och i mitt huvud även ganska gammal och grå) person framför en dator, som inte alls var omtyckt av något företag.

Vid två tillfällen under Talent Training åt vi middag tillsammans.
Vid två tillfällen under Talent Training åt vi middag tillsammans.

När studierna väl började fick jag prova på massa olika kurser inom helt olika områden och tyckte, trots alla mina förutfattade meningar, att redovisningen var väldigt kul. Mitt i tentapluggandet kom jag genom studentföreningar, arbetsmarknadsdagar och annat i kontakt med flera olika företag. En kväll gick jag på ett företagsevent på EY i Umeå där jag studerade och kom i kontakt med några härliga studentrepresentanter som berättade om ett program som heter Talent Training, som jag då aldrig hört talas om tidigare. Programmet innebar att åka till EY-kontoret i Stockholm (eller Göteborg/Malmö beroende på var man pluggade) under tre olika tillfällen, få lära känna företaget och testa på revision. Jag blev intresserad och skickade in min ansökan.

Ansökan var som i en vanlig rekryteringsprocess där jag skickade in CV och personligt brev, och några dagar senare fick jag ett mail med en länk till olika tester att genomföra på egen hand. Då testerna som tur var gick bra blev jag några dagar senare uppringd och fick boka in en telefonintervju. Jag kom med i programmet och blev tilldelad en fadder en tid innan för att kunna ställa alla möjliga frågor jag kunde komma på. Under våren 2016 fick jag under tre tillfällen träffa flera andra studenter både från mitt och andra universitet, där vi blev presenterade för EY och fick prova på hur det skulle vara att jobba här.

Faddrarna som var med under en stor del av programmet kom från olika avdelningar och vi deltagare fick en chans att känna av vilken avdelning vi själva tyckte kändes roligast. Under dessa dagar fick vi både lära känna EY och träffa olika representanter, känna av företagskulturen och lyssna på intressanta föreläsningar samt i grupp hjälpas åt att gå igenom revisionsårets olika delar och lösa case. Det fanns gott om tid att mingla med både faddrar och andra deltagare under flera pauser med fika, lunch och vid två tillfällen åt vi även middag tillsammans.

För mig var det en ypperlig chans att ta reda på mer om revision och se om det var något som jag tyckte var kul och något jag skulle kunna tänka mig att jobba med efter studierna. Efter dessa dagar hade jag bestämt mig för att det var just den vägen jag ville gå och förstått att min bild av en revisor inte alls stämde med verkligheten. En tid senare blev jag uppringd och tillfrågad om jag ville gå på en slutintervju i Stockholm samt vilken avdelning jag var intresserad av. Jag tackade självklart ja, jag skrev på kontraktet i juni för att börja i augusti nästkommande år och nu har jag jobbat i EY:s revisionsgrupp för globala företag i sex månader. Det har varit några fartfyllda och väldigt lärorika månader och snart har jag genomfört min första högsäsong som revisor. Jag trivs väldigt bra både på företaget och i min grupp, jag har träffat många härliga människor och jag springer ofta på kända ansikten som jag träffade för första gången under Talent Training.

Om jag inte hade gått på EY:s event i Umeå för snart två år sedan hade min bild av revision kanske fortfarande varit helt annorlunda och felaktig jämfört med vad jag vet nu. Jag hade kanske valt en annan väg eller ett annat företag och kanske fortfarande inte vetat vad Talent Training var eller hamnat just här på EY. Jag är glad att jag tog chansen, sökte till programmet och nu har en fast anställning på ett företag där jag trivs så bra. Kanske är det några av er som läser detta som inte heller haft full koll på vad Talent Training eller revision är, eller på vad ni kommer att göra efter studierna. Jag rekommenderar er verkligen att ta chansen och söka och ta ett första steg i din karriärbana redan nu! *Man ångrar bara det man inte gjort och andra klyschiga ordspråk som passar in här*

Här hittar du annonserna:

Talent Training Stockholm
Talent Training Göteborg
Talent Training Malmö

Vem vet, snart är det kanske dig jag springer på i korridoren, i konferensrummet eller på fredagspuben!

/Malin Karlsson, Talent Training-deltagare 2016


Kommentera