Full fart på EY i nordvästra Skåne

Hej Karriärbloggläsare!

Just nu är det verkligen mitt uppe i högsäsongen hos oss inom revision på EY. Man märker det tydligt på tempot, att alla kollegor har mycket att göra och att alla är fokuserade på sin uppgift. Jag har hört att högsäsongen är som mest hektisk under januari t.o.m. mars. Men tydligen kan det även komma en topp under juni, då är det nämligen deadline för bolagen att skicka in sin färdiga årsredovisning till Bolagsverket, om de har kalenderår som verksamhetsår (alltså sex månader efter bokslutsdag, 30 juni).

Ett bra gäng skåningar på Stockholmsbesök!

För egen del har tiden efter nyår gått i en rasande fart, på riktigt! Jag har varit ute på en mängd olika bolag och reviderat och jag kommer mer och mer in i själva bokslutsgranskningen. Jag börjar förstå vad för typ av granskning som krävs för de olika posterna och vilket material som behövs för att komma fram till en slutsats. Jag har mest fått granska kassa/bank, leverantörsskulder, kundfordringar och övriga fordringar/skulder och självklart en del poster i resultaträkningen. Detta beror såklart på hur stort bolaget du reviderar är. På större bolag får man ta ansvar för x antal poster själv, medan man på mindre bolag kan få granska alla bolagets poster. Vi på kontoren i nordvästra Skåne har en del större fastighetskoncerner som vi reviderar. Det är stora koncerner om kanske 90 olika bolag. På den typen av uppdrag får man ansvar för ett bolag själv i taget och då granskar man alla poster som det enskilda bolaget omfattas av. Det tycker jag är väldigt lärorikt och ger en annan bredd.

Sedan efter julledigheten har jag haft cirka fyra dagar som jag befunnit mig på min plats på kontoret. Resten av tiden har varit ute hos olika kunder. Det betyder såklart att jag varit runt på väldigt många olika ställen under dessa två och en halv månaderna. Mycket resande till kund och mycket fokus då man går från olika kunder och typer av verksamheter varje dag. Det är tvära kast och ofta väldigt mycket som ska hinnas med under tiden ute hos kunden så att vi kan säkerställa att vi kan granska alla poster och fått den dokumentation vi behöver. Självklart kan det ibland vara lite stressande att inte ha någon dag på kontoret emellanåt och få chansen att samla ihop sig och bocka av de sakerna på listan som kvarstår från tidigare. För man får saker efter sig och det kommer komma poster som kräver en viss uppföljning. Men trots att jag är så ny som jag är inom revisionsyrket och här på EY så har hjärnan ändå bara ställt in sitt fokus på högsäsong och jag tar mig an nya uppgifter varje dag, vilket är väldigt motiverande!

Avslutningsvis är det faktiskt så att man inte bara rör sig runt sin arbetsort under högsäsongen, d.v.s. för min del runt Helsingborg och Ängelholm med omnejd. Jag befinner mig just nu uppe i Stockholm med ett härligt gäng kollegor. Vi är här uppe och reviderar en koncern som skrivs på av en revisor hos oss på EY i nordvästra Skåne. Vi kommer stanna hela veckan och det är självklart roligt att få ta del av lite storstadsliv för omväxlings skull!

Ha en härlig dag!
/Johanna Nilsson


Kommentera