Jorden runt på 30 dagar

Tja tja bloggen, Jesper här!

Har fått lära mig att det är ungefär lika obligatoriskt att ta gruppbilder i Kina som det är med köttbullar på svenska julbord.

Som de inbitna Karriärbloggsprenumeranter ni alla är kommer ni säkert ihåg att jag i mitt tidigare inlägg för en dryg månad sedan nämnde att jag hade fått förmånen att vara med på lite olika internationella jobbvisiter på sistone. Jag sa också att jag skulle berätta om det vid ett senare tillfälle. Well, wait no further – idag ska äntligen cliffhangern få sin upplösning!

Ursprungligen var tanken att jag nu under våren skulle vara med på ett helt annat projekt. Av olika anledningar drog det projektet aldrig igång, men när en dörr stängs så öppnas en annan som det så fint brukar heta. Istället fick jag chansen att hoppa på ett projekt vars första fas ägde rum redan förra våren, alltså ett halvår innan jag ens hade satt min fot på EY:s Stockholmskontor på Jakobsbergsgatan 24.

Det som framförallt gjordes under förra våren var att ett gäng standardiserade arbetsprocesser togs fram. Kunden är en global aktör med kontor över hela världen, men har alltid varit lokala i sitt sätt att arbeta. Det har gjort att kundens olika kontor också har jobbat rätt olika, utan tydlig standardisering och styrning. Det var detta vi skulle ändra på genom att standardisera arbetsprocesser, globala, regionala och lokala roller, och så vidare.

Lite kuligheter hann vi med i de olika städerna också. Bland annat såg vi Messi hänga två pytsar på hemmaborgen Camp Nou i Barcelona.

Den andra fasen av projektet, som jag nu hoppade in i, har varit det första steget i utrullningen av processerna. Jag har åkt med till kundens lokala kontor i Barcelona, München och Shanghai (tråkiga städer, I know) för att supportera mina kollegor i så kallade awareness training sessions. Träningen har gått ut på att vi har presenterat de processer som designades under förra året och undervisat i hur processerna kommer att fungera. Medan mina kollegor har briljerat som presentatörer har min roll varit back-office, då jag har underhållit och uppdaterat processbeskrivningarna och träningsmaterialet baserat på input vi har fått från de olika kontoren. Jag har även hjälpt till att ta fram ytterligare en ny process som kunden kommer att implementera tillsammans med de andra.

Tro det eller ej, men jag var faktiskt inte någon expert på processdesign innan det här uppdraget.  Det är jag så klart absolut inte nu heller, men som vanligt på EY har jag lärt mig sjukt mycket den senaste månaden. Jag menar, hade ni frågat mig för en månad sedan vad IT Service Improvement, ITIL och BCM innebär hade jag antagligen trott att ni bara spottade ur er random stavelser. Dessutom har jag lärt mig att kinesiska dumplings serverade på Din Tai Fung i Shanghai slaktar alla andra dumplings jag någonsin ätit (nästan EoY-gala och Stadshusklass på dem, det du Sebbe). Jag vet att den sista insikten knappast är processrelaterad, men jag kände att jag ändå var tvungen att dela med mig av den. Try it and thank me later.

Peace out för den här gången bloggen, nu väntar lite uppdrag och Cyber war games på hemmaplan!

/Jesper


Kommentera