Young Tax Professional of the Year – casetävlingen som ledde till jobb

Känslan efter att ha avklarat en heldag med casetävling!

Att ett mingelevent, en casetävling eller en praktikplats kan vara bra ingångar till en anställning är kanske ingen överraskning. EY:s årliga casetävling Young Tax Professional of the Year (YTPY) är ett bra exempel med tanke på att första priset är just ett anställningskontrakt. Tävlingen riktar sig mot skatterättsintresserade studenter och sker runt om i världen. Den börjar nationellt, där studenter i samma land tävlar mot varandra för att kora en nationell finalist. Vinnaren går sedan vidare för att tävla i den internationella finalen som äger rum senare under hösten.

Jag var själv med i förra årets nationella tävling och kan erkänna att det var en av årets höjdpunkter. Inte bara för att deltagandet eventuellt skulle öppna dörren till en anställning på EY, utan också för att själva dagen var oerhört rolig och givande. Flera av mina kollegor har också tidigare deltagit i tävlingen och sagt mycket gott om den.

Men hur är det egentligen att tävla i skatterätt?

Jo, vi gör en tillbakablick till den 19:e april 2017…

Klockan 10 anlände jag till EY:s Stockholmskontor och fick träffa de övriga deltagarna på en gemensam frukost. Förväntan och nervositet hängde i luften. Så småningom började introduktionsmötet med moderatorn, juryn samt andra representanter från EY och näringslivet. Under mötet blev vi indelade i grupper och fick instruktioner för dagen, sedan var det ready set go! Förutsättningarna i caset var verklighetsbaserade så att vi på riktigt fick testa rollen som skattekonsult. Caset var på engelska och även vår presentation skulle göras på engelska, eftersom vi jobbar mycket på engelska på EY. En insikt som jag har reflekterat över nu som nyanställd är att även om det finns en inlärningskurva på jobbet, är mycket av det jag lärde mig på juristlinjen, särskilt skatterättskurserna, direkt applicerbart i arbetet. Den insikten fick jag även under tävlingen då frågorna som ställdes kändes kluriga, visserligen, men hanterbara. Dessutom var jag tacksam att ha gruppmedlemmar att bolla idéer med för att få ihop ett sammanvävt svar som slutligen kunde presenteras. Team work, team work, team work! Förmågan att jobba i grupp är alltså väldigt viktig även om vi under tävlingen skulle bedömas individuellt, vilket även återspeglar det verkliga arbetslivet minst sagt.

Filip, Petter och jag deltog i YTPY i april förra året och numera är vi kollegor på EY.

Tiden tickar ju extra fort när det finns mycket att tänka på och det kändes som att jag gick på högvarv hela dagen. Snart var förberedelsetiden ute och vi fick presentera våra svar till juryn. Apropå att det var verklighetsbaserat, presentationen var i form av ett möte där juryn agerade som kund och ställde följdfrågor för vilka det krävdes snabbtänkande för att kunna bemöta. Svåra frågor till trots blev vi färdiga och nöjda med vår presentation. Det enda som fanns kvar var mingel och festligheter… samt juryns presentation av vinnarna så klart. Att jag fick en pallplats var grädden på moset men i stort sett var det riktigt skönt att ha dagen avklarad och kunna njuta resten av kvällen med gott samvete. En härlig middagsbuffé dukades fram och det skålades i glasen för att fira dagens insats.

Intensivt, pulshöjande, utmanande och lärorikt – dessa ord summerar min upplevelse av YTPY. Jag fick inte bara prova på skattekonsultsarbete utan även lära känna EY och träffade andra studenter från olika ställen i landet. Om jag får skicka med ett råd från dagen skulle jag vilja säga att även om tävlingen är ett professionellt och seriöst arrangemang så kom ihåg att ha kul och att visa din sociala sida också!

Ansökningen stängs 28:e februari så passa på och klicka vidare för mer info på YTPY-webbsidan.

/You Jung


Kommentera