Hur påverkar digitaliseringen mitt jobb?

Ingen kan väl ha missat digitaliseringen som pågår – den påverkar hela världen och därmed självklart även transaktionsbranschen. Digitalisering är inte bara en IT-strategi eller engångsinvestering. Den har inverkan på hela företag, hela tiden, och det gäller att hänga med.

För oss managementkonsulter i transaktionsbranschen innebär det bland annat att hjälpa företag se över sin strategi, portfölj, operating model, etc. och fundera på risker och möjligheter som kan uppstå p.g.a. digitaliseringen. Kanske bör man sälja av en del av företaget som håller en tillbaka? Eller förvärva något man inte har? Många företag har svårt att själva vara innovativa på grund av t.e.x. brist på kompetens, resurser eller att de är för stora för att kunna vara tillräckligt snabba. Det är därför viktigt att vara beredd att köpa upp företag med den produkt, tjänst, teknik eller kompetens som krävs. Det är där vi på TAS kommer in i bilden och kan hjälpa till.

I mitt jobb ingår det att på kort tid kunna lära sig massor om ett företag, dess bransch och produkter och/eller tjänster, för att sedan kunna förklara det för utomstående intressenter samt kunna diskutera det med våra kunder på själva företaget. Samtliga branscher, och därmed företag, påverkas av digitaliseringen. I och med att vi jobbar med att beskriva företag samt ta fram förbättringsförslag på olika sätt, måste alla på TAS ha grundkunskap i digitalisering. Det blir också viktigare och viktigare att det finns duktiga personer som kan gå in på djupet och förstå digital/tech mer i detalj. Detta gäller hur det påverkar företaget internt, såsom IT-miljö, automatisering och säkerhet, men även externt, i form av marknadsföring, produkter, tjänster, etc. Olika dataanalysverktyg kommer framöver bli en allt större del av vår vardag på EY. I slutändan handlar det om att utnyttja den mängd data vi använder i våra projekt för att visualisera vad som händer, föra bättre diskussioner och dra bättre slutsatser.

Då vi jobbar med alla olika typer av branscher (även om våra främsta kunder finns inom industri, telecom och private equity) så behövs ett team med allt från ingenjörer till ekonomer som tillsammans kan skapa en helhet av kunskap och erfarenheter för att hjälpa kunderna på bästa sätt. Vi har även ett växande gäng som är extra specialiserade mot IT/digital. Alla i min grupp får prova på att jobba med alla möjliga branscher men det finns alltså också möjlighet att fördjupa sig om man är extra intresserad av den digitala utveckling vi ser i världen.

Dessutom har vi ett flertal sektorgrupper man kan gå med i där man kan dela expertis, erfarenheter och tillsammans jobba för att EY ska växa i en specifik sektor som man är intresserad av. Mitt mål under året är att få kombinera mitt intresse för transaktionsbranschen med intresset för hur digitaliseringen av modeindustrin är i full fart, något jag tycker är otroligt spännande. Om man istället tycker att t.e.x. Industrial Products, Power & Utilities eller Technology, Media & Entertainment and Telecommunications låter roligare så finns alla möjligheter att engagera sig i de sektorerna. En sak är säker, ingen kommer undan digitaliseringen!

Om du pluggar till ingenjör eller ekonom och tycker allt detta låter spännande tycker jag att du ska kolla in denna annons, där vi just nu söker interns inför hösten 2018! Den absoluta majoriteten av alla nyanställda i min grupp de senaste åren har gjort detta internship och sedan blivit erbjudna anställning. Just sayin’ :).

Vill du träffa oss på EY under någon av vårens arbetsmarknadsmässor? Här ser du vilka vi deltar på. Hoppas att vi ses!

Lisa


Kommentera