Inom vilket skatterättsliga område vill du arbeta?

Hej,

Januari är snart slut och det har blivit dags för mitt första blogginlägg år 2018. Jag antar att en del av er som läser bloggen är mitt uppe i att söka jobb eller kommer att börja söka jobb inom en snar framtid och jag vill därför passa på att dela med mig av ett tips som kan vara bra att ha med sig.

Delar av BTS i Skåne under vårt materiella möte förra veckan där vi bland annat diskuterade nya och intressanta rättsfall.

Inom EY:s affärsområde Tax finns det olika avdelningar, så kallade sub service lines, som arbetar med olika delar av skatterätten. När jag började söka jobb för lite mer än ett år sedan var jag inte speciellt insatt i denna uppdelning och under min studietid fick jag ofta höra att det i många fall är tillfälligheter som avgör vad man kommer att arbeta med. Även om det säkert stämmer till viss del tycker jag att det är bra att fundera över vilken del av skatterätten som man vill arbeta inom när det väl är dags att påbörja jobbsökandet. För min egen del väcktes intresset för företagsbeskattning i samband med att jag läste en fördjupningskurs inom ämnet. Jag visste därav att jag ville arbeta med denna del av skatterätten och det blev naturligt för mig att söka arbete som skattekonsult inom Business Tax Services.

För att hjälpa er som funderar på en framtid som skattekonsult att komma lika rätt som jag har gjort vill jag kort beskriva vad en del av de olika sub service lines som finns inom Tax arbetar med. Jag arbetar som nämnt på Business Tax Services vilket innebär att jag främst hanterar frågor som rör svensk företagsbeskattning. Det är ett relativt brett område och jag har arbetar med olika skattefrågor som rör olika typer av bolag, allt från enskilda firmor till stora koncernbolag. Variationen på arbetsuppgifterna är därav stor.

Frågor avseende internationell företagsbeskattning hanteras av International Tax Services. Inom denna sub service line ryms även Transfer Pricing som arbetar med frågor om prissättning av transaktioner som sker mellan företag inom samma koncern. För den som är intresserad av frågor som rör indirekt beskattning är det kanske en framtid inom Indirect tax som känns mest lockande. Denna sub service line arbetar främst med frågor som rör moms, punktskatter och tull. Sist men inte minst vill jag nämna People Advisory Services som hjälper företag att hantera frågor som uppkommer när personer arbetar i olika länder under en kortare eller längre tid. Förutom rådgivning hjälper de även företag med den praktiska hanteringen avseende internationellt arbete i såväl Sverige som i andra länder.

Som ni märker finns det möjlighet att arbeta inom olika delar av skatterätten som skattekonsult på EY. Mitt råd till dig som står inför att börja söka jobb är att ta en stund och reflektera över vilket område som du är mest intresserad av och sök dig dit. Få inte panik om du inte vet vad som intresserar dig mest, ibland måste man prova sig fram för att veta vad som är rätt. EY är ett stort företag och om det inte blir rätt från början finns det säkert möjlighet att byta område under resans gång.


Kommentera