Introducing… EY’s Cyber War Game

Tjena gänget,

Hoppas att ni har haft en skön start på det nya året!

Cyber War Game är fascinerande grejer att läsa på om. Så fascinerande att hållningen ryker all världens väg och man till slut sitter halvvägs in i dataskärmen.

För egen del har det varit full rulle över både jul och nyår och detta har följt med mig in i 2018. Jag har exempelvis hoppat på ett nytt externt projekt och redan hunnit med kundbesök i både Barcelona och München. Jag ska dock inte gå händelserna i förväg och spoila någonting, då jag har planerat att skriva om detta i ett senare inlägg i vår. Så stay tuned!

Idag tänkte jag istället skriva om ett internt projekt som jag är del av här på Advisory Services. Ett sätt för oss på EY att knyta nya affärskontakter, visa vår kompetens och sälja in våra tjänster till kunder är nämligen genom kampanjer. Jag har under hösten och vintern haft förmånen att vara med och koordinera en stor kampanj inom cyber security, vilket har kommit att bli en av de viktigaste affärsdomänerna för oss managementkonsulter som jobbar inom riskhantering.

Mina chefer inom cyberdomänen brukar säga att idag är det inte längre en fråga om man kommer att råka ut för en cyberattack, utan när. Domedagsvarslande kan tyckas, men poängen är att det är väldigt viktigt för oss på EY att veta hur vi kan hjälpa våra kunder att minimera deras cyberriskexponering. Vi känner också att det är viktigt att sprida kännedom hos både nuvarande och potentiella kunder om den ökade risken för cyberintrång. Det är mot bakgrund av detta som vi har dragit igång kampanjen – drum roll, please – the EY Cyber War Game!

Låter rätt maffigt, I know.

Utan att gå in på för mycket detaljer kan man säga att Cyber War Game är en övning i cyberkrishantering. Idén med kampanjen är att inbjudna deltagare från alla möjliga företag ska få känna på hur det är att råka ut för en cyberattack utan att faktiskt vara drabbade på riktigt – en simulering if you will.

Vi som spelledare underhåller Cyber War Game genom att bombardera deltagarna med information. Deltagarna måste sedan i team sålla i informationsflödet för att försöka fundera ut vad som har hänt, omfattningen av cyberattacken, och vad som måste göras för att stoppa attacken. Vi spelledare anpassar givetvis krissituationen och iklär oss roller som olika stakeholders baserat på vad deltagarna gör och vilken information de väljer att agera på. Det här gör att hela spelet blir väldigt interaktivt och dynamiskt. Och fetkul ska tilläggas.

Tanken var från början att enbart köra kampanjen för företag, men jag har nu nöjet att meddela att vi kommer att köra Cyber War Game även för studenter! En officiell inbjudan har ännu inte skickats ut men håll för guds skull utkik i våra sociala kanaler under de kommande veckorna för chansen att spela lite Cyber War Game med oss. Det kommer vara ett perfekt tillfälle för alla er som är intresserade av att lära känna oss på Advisory Services lite bättre och dessutom få insikt i vårt arbete inom informationssäkerhet! Och oj oj oj, vad roligt vi kommer ha.

Tills vi syns på Stockholmskontoret för lite cyberkrig får ni ha det så fint allihop. Och stay safe där ute i cyberspace!

Jesper, Cyber War General


Kommentera