Help entrepreneurs change lives – you just gha-na do it!

Hej alla!

Emma heter jag och jag jobbar på EY som managementkonsult på affärsområdet Advisory. Förra året gjorde jag mitt, så här långt i karriären, roligaste och mest spännande men också mest utmanande och lärorika projekt i Ghana, Afrika.

EY-teamet från vänster: Elyse från London, Benedikt från Köln, Jansen från Chicago, jag från Stockholm, Nigel från London, Tris från London och Shyam från London.

På EY finns det ett globalt program som heter Enterprise Growth Services (EGS) – Helping entrepreneurs change lives. Inom programmet pågår en rad projekt och alla inom EY kan ansöka om att få delta. Det kan gälla allt från interimspositioner hos en entreprenör i Chile under ett år till projekt för Clinton foundation i Malaysia i sex veckor. Jag deltog i Invest in Africas Business Accelerator Programme i Ghana under sex månader som en av tre managers tillsammans med som mest nio kollegor från olika EY-kontor runt om i världen. Programmet syftar till att stötta entreprenörer i Ghana i att expandera, förbättra sin lönsamhet och få tillgång till finansiering med syftet att utveckla näringslivet och företagandet, och på så sätt bidra till landets utveckling och ekonomi.

Vi träffade entreprenörer i Ghanas fyra största städer, Accra, Kumasi, Takoradi och Tamale, för att marknadsföra programmet . Jag ledde sju olika projekt för entreprenörer inom solenergi, mobila betalningar, risprocessering, jordbruk, livsmedelsproduktion samt WASH (water, sanitation and hygien) i Accra och Tamale. Det var stora skillnader mellan de entreprenörer som vi jobbade med, både geografiskt och i utbildningsnivå men också hur teknologiskt utvecklade de och deras företag var. Just olikheterna gjorde arbetet extra spännande och gav också en bra bild av hur näringslivet och ekonomin i Ghana fungerar.

Jag och Tris tillsammans med vdn Kobina och en investerare för det solenergibolag som vi genomförde marknadsanalysen för.

Det första projektet vi gjorde var en marknadsanalys för ett solenergibolag som startat sin verksamhet i liten skala men ville expandera. Under de senaste åren har elektricitetsförsörjningen från det statliga elnätet varit instabilt och elavbrott har tillhört vardagen. Vid elavbrott har man fått förlita sig på kostsamma dieseldrivna generatorer eller helt enkelt fått vara utan elektricitet, vilket påverkar både produktion, skolundervisning, försäljning etc.
Området kring ekvatorn är ett av de mest solsäkra i världen och därmed en optimal plats för produktion av solenergi. Utmaningen är infrastrukturen och de investeringar det kräver för att framförallt kunna lagra energin.

Vi genomförde en marknadsanalys för att estimera marknadsstorleken för hushåll samt den kommersiella marknaden för solenergi i Accra. Det var utmanande att få tillgång till tillförlitlig data och det krävdes många möten med olika ministerier, departement och organisationer för att lösa det. Dessa möten var otroligt intressanta och jag lärde mig mycket om energisektorn i Västafrika, påverkan av de oljefyndigheter som hittats för ett antal år sedan utanför kusten samt synen på landets regering och olika myndigheter gällande politiska nyckelfrågor. Vi levererade en rapport som visade på en stor marknadspotential, vad som krävs för en lyckad lansering samt vilka fundamentala bitar som behöver komma på plats för att skapa förtroende hos konsumenterna och en vilja att investera i den utrustning som solenergi kräver utöver en solpanel att placera på taket. En stor utmaning är t.ex. att räntorna för ett vanligt banklån är cirka 20 procent, vilket få hushåll eller företag har råd med. Rapporten har entreprenören använt i presentationer för potentiella investerare och partners för att kunna locka till sig kapital för sin expansion.

Kvinnorna på Lolandi sitter på golvet och sorterar ut riskorn som har fel färg eller är dåliga. Svetten lackar men det är svalare inne än utomhus och kvinnorna skojar med varandra.

Ett annat projekt vi genomförde var med ett kvinnokollektiv i norra Ghana som processar ris. Marknaden för ris i Ghana är stor och ett det finns ett markant gap mellan utbud och efterfrågan. Lolandi, som bolaget heter, har haft en stark tillväxt de senaste åren och ökat sin produktion och anställt fler kvinnor. De köper in råris som de sedan kokar, torkar och maler för att i sista steget sortera riset för hand, där man plocka bort dåliga riskorn och stenar, innan det säljs till t.ex. restaurangägare, World Food Programme samt olika risåterförsäljare. Hela processen är manuell och tidskrävande, riset kokas i stora kärl, torkas i solen och sorteras utifrån en stor hög som hälls ut på en presenning. Processens stora flaskhals är sorteringen som kan ta mellan 2 och 24 timmar för 250 kilo ris beroende på kvaliteten. Det finns maskiner som kan sortera samma mängd ris på 10 minuter och Lolandi ville ha hjälp med att hitta olika finansieringsalternativ och utvärdera dem samt att förbereda dialoger med olika potentiella finansiärer.

Efter att riset kokats så torkas det på presenningar i solen under cirka ett dygn innan det mals för att bl.a. få bort skalet.

Vi undersökte vilka olika finansieringsalternativ som fanns tillgängliga som skulle kunna passa Lolandi och hade en inledande dialog med banker och micro finance-institut som Barclay’s och Vision Fund samt biståndsorganisationer kopplade till USAID och UKAID. Tillsammans med Lolandi tog vi fram deras case för finansiering. Detta var en utmaning då väldigt lite fanns dokumenterat gällande intäkter och kostnader, kassaflöde och så vidare och framförallt fanns det inte digitalt. Lolandis vision är att stärka kvinnor, deras finansiella oberoende och roll i samhället och tack vare vårt samarbete kunde de utveckla sin verksamhet och anställa fler kvinnor, vilket givetvis kändes extra bra.

Hur var livet i Ghana i övrigt då?

Bakom huset där vi bodde såg det ut så här, barn som leker, djur, olika typer av byggnader men en så härlig stämning!

Alla EY-konsulter bodde i ett hus i tre olika lägenheter (som ofta också var våra kontor) i huvudstaden Accra i en del som kallas Osu. Vi var från början fyra personer i teamet som utökades allt eftersom. Det var lite av ett socialt experiment att placera nio olika individer som inte känner varandra tillsammans för att bo, arbeta och umgås i princip 24/7. Jag är förundrad över hur bra det gick och hur nära vi kom varandra på kort tid och jag har verkligen fått vänner för livet. Jag tror att nyckeln var att alla hade mer eller mindre samma inställning, att livssituationen var helt ny för alla och sen tror jag även att magbakterier, den Ghananska ”viben” och den konstanta svettigheten hjälpte oss på traven. Bara att hantera att bo i ett hus bredvid en bar/nattklubb som var öppen alla dagar i veckan mellan klockan 15 och 07 och var särskilt populär på söndagarskvällar efter att alla varit i kyrkan var en utmaning. Många nätter när det inte gick att sova på grund av ljudnivån låg jag i sängen och ”shazamade” vilken låt som spelades.

En av alla de fantastiska stränderna längs Ghanas kust.

Jag tror jag har fått frågan om säkerheten säkert hundra gånger. Ja, Ghana är säkert. Landet har varit självständigt från Storbritannien i 60 år och värderar sin frihet och fred mycket högt. De stora religionerna är kristendomen (framför allt i söder) och islam (i norr, närmre Sahara) och människor lever och arbetar sida vid sida utan problem. I Ghana äter man framförallt ris som tillagas på många sätt. Jollof, stekt ris i tomat och lök (populärt i södra Västafrika), var min favorit. Plaintains som också tillagas på olika sätt, kyckling, get och fisk var populärt tillsammans med bönröror samt så klart all frukt och grönsaker. Mangon, avokadon och ananasen i Ghana var nog de godaste jag någonsin ätit!

Elefanter i sitt favoritvattenhål precis nedanför vår lodge i Mole National park.

När vi inte jobbade så fanns det väldigt mycket spännande att hitta på, Ghanas natur är fantastisk! Vi hängde ofta på de helt fantastiska stränderna, vandrade i bergen nära Togo, besökte olika nationalparker och historiska platser såsom slavfort (Ghana var centrum för den transatlantiska slavhandeln på 1700- och 1800-talet). Ghana är fantastiskt och verkligen inte uppbyggt för turism så du riskerar aldrig att hamna på ett själlöst hotellkomplex. Du riskerar däremot att få gå sista biten till din lodge för att grusvägen har svämmat över av häftiga skyfall och inga bilar kan ta sig fram, eller uppleva att en elefant på natten står och dricker ur poolen nedan för din veranda. Vi besökte nationalparken Mole där det bl.a. finns vilda elefanter som är de vänligaste i världen eftersom lokalbefolkningen alltid behandlat dem så väl. I gryningen en morgon satt vi vid kanten av elefanternas vattenhål tillsammans med en ranger och tittade på när de badade, otroligt fascinerande.

Jag och Benedikt tillsammans med Sama Sama, en entreprenör som har skapat ett bolag som besörjer hela värdekedjan för att lokalt bygga och sälja toaletter för att förbättra sanitet och hygienen i rurala delar i norra Ghana.

Under dessa sex månader pratade jag inte ett enda ord svenska IRL förutom när vi var i Tamale på restaurangen Chucks som ägdes av fyra svenska killar, vilket var ganska oväntat. Hur glad blev jag inte av att både få äta men även presentera vissa delar av det utsökta svenska köket för mina kollegor!? Jag kan lova att min ena brittiska kollega nu älskar köttbullar, pyttipanna och kebabpizza, slår mig i kubb och dansar till Håkan Hellström, vilket vi gjorde på kvällarna varvat med att slå ihjäl mygg när vi jobbade i Tamale.

Anledningen till att detta är mitt bästa projekt på EY hittills är kombinationen av: 1) Möjligheten att jobba i ett internationellt team och allt man lär sig av det, både gällande olika kulturer, personligheter och språk. 2) Att få jobba med otroligt drivna entreprenörer som brann och hade visioner både för sin egen verksamhet men även för landets utveckling och att vi genom våra projekt kunde hjälpa dem en bit på vägen. 3) Leva i ett nytt land som är helt annorlunda jämfört med Sverige gällande i princip allt och alla möjligheter, men även utmaningar, det medför och kunna hantera dem.

EY-teamet tillsammans med Invest in Africa-teamet på vårt avslutande event för programmet tillsammans med alla entreprenörer vi jobbat med.

För er som redan jobbar på EY och för er som kanske blir framtida kollegor så kan jag starkt rekommendera att göra ett EGS-projekt. Som jag sa – you just gha-na do it!

/Emma


Kommentera