Hur går en kontrollinventering till?

Hej!

Tänker tillbaka på soliga Dubai och utsikten från palmen till Dubai Marina.

God fortsättning och välkomna till ett alldeles nytt och orört (nästan i alla fall) 2018. Hoppas att alla passat på att vila upp sig och haft en härlig ledighet med familj och vänner. Själv passade jag på att resa till Dubai över jul och nyår och umgås med min bror med familj som bosatt sig där. Det är en fantastisk stad som jag varmt kan rekommendera att resa till. En blandning mellan strand- och stadsliv, en perfekt kombination om ni frågar mig :).

Nu är det tillbaka till verkligheten hemma i, som min 3-åriga Dubaiboende brorson kallar det, ”Kalla-Sverige” och stundande högsäsong här på EY. Det ska bli spännande att se vad högsäsongen innebär och hur en bokslutsgranskning går till på de större bolagen. Återigen ska vi nyanställda få ta oss an nya utmaningar med förtjusning och viss nervositet. Men innan alla bokslutsgranskningar drar igång får vi nya en stor uppgift i form av att utföra kontrollinventeringar.

Företag som har ett lager är skyldiga att varje år göra en egen inventering inför sin årsredovisning. Detta betyder att man kort och gott räknar, mäter eller väger artiklar som företaget har liggandes i lager. Man får då fram ett lagervärde som skall stämma med siffrorna i den slutliga årsredovisningen. När vi ska revidera ett bolag värderar vi om bolagets lager är ett väsentligt konto. Detta görs utifrån våra väsentlighetstal, som är etablerade beräkningar som vi använder och utgår ifrån genom hela vår revision. Om lagret anses vara ett väsentligt konto är vi som revisorer skyldiga att göra en kontrollinventering på kundens lager.

Familjen beundrar världens högsta byggnad, Burj Khalifa.

En kontrollinventering innebär att vi åker ut till kunden och träffar den person som är ansvarig för kundens lager samt gör egen lagerinventering. Väl där mottar vi kundens lagerlista med alla deras artiklar i både antal och värde. Utifrån lagerlistan väljer vi sedan ut stickprov, cirka 25 stycken totalt enligt EY:s metodik. Cirka 15 av dessa är artiklar av högsta lagervärde, detta för att fånga upp en stor del av bolagets totala lagervärde i våra stickprov. Vi kontrollräknar antalet för varje artikel och jämför mot vad kunden har som saldo på sin lagerlista. Denna metod kallas ”lista till golv”, alltså stickprov utvalda från kundens lagerlista och kontrollräknade på kundens golv (lager). Resterande cirka 10 stickprov väljs ut slumpmässigt på plats i kundens lager, d.v.s. från ”golv till lista”. På måfå väljer vi ut artiklar på plats på kundens golv (lager) att kontrollräkna och jämföra mot kundens framräknade antal på lagerlistan. Metoden ”golv till lista” säkerställer att bolaget har kontroll över sitt lager i stort och inte bara på de artiklar av högst värde. Vid en kontrollinventering kan det uppkomma differenser vilka kan redas ut och kontrolleras. Men framförallt kan vi säkerställa utifrån våra stickprov att kundens lager existerar samt är fullständigt och rätt värderat mot vad kunden uppger som sitt totala lagervärde.

Efter en kontrollinventering måste vi dokumentera, detta så att de påskrivande revisorerna och andra intresserade kan förstå vad vi har gjort. Vi på EY brukar dokumentera våra stickprov i Excel eller liknande, vi skriver också ett så kallat ”PM” där vi berättar om kundens och vårt tillvägagångssätt under kontrollinventeringen samt om det uppkommit några svårigheter eller dylikt. Ibland dokumenteras också vår kontroll i ett eget granskningsformulär.

Jag tycker kontrollinventeringarna är roliga att åka på. Man får träffa nya människor och se olika verksamheter och produkter. Kunderna tycker ofta också det är väldigt trevligt att vi kommer dit och vill visa upp och berätta om sin verksamhet. Men det som framförallt är spännande är att detta moment är det första där vi nyanställda får ta riktigt eget ansvar samt vara ansiktet utåt mot kund.

/Johanna Nilsson


Kommentera